Objecten en voertuigen die te zien zijn op het witte doek zijn vaak gehuurd of worden als gift gegeven aan de acteurs of crewleden. Maar in sommige gevallen belandt zo’n item op het veilingblok. In de film Risky Business uit 1983 , stond er een ongerepte Porsche 928 uit 1979 in de garage van de ouders van Joel Goodson, gespeeld door Tom Cruise. Diezelfde auto kan dankzij veilinghuis Barrett-Jackson binnenkort bij jou op de oprijlaan staan.

Porsche uit de film Risky Business binnenkort op het veilingblok

De Duitse luxe grand tourer bereikte zeker de status van icoon tijdens zijn bijna twee decennia durende productierun tot 1995, maar bereikte nooit de populariteit van de 911 . Volgens Barrett-Jackson beschouwde regisseur van de film, Paul Brickman, de meest herkenbare rit van Porsche als “te alledaags” tot held op het witte doek.

Het in Scottsdale, Arzizona gevestigde veilinghuis meldt ook dat dit de Duitse exoot is met de meeste scherm- en zittijd. Het meest opvallende was dat het een van de twee was die werd gebruikt in de kenmerkende achtervolgingsscène in de film Risky Business, uit 1983.

Wat de specificaties betreft, de 4,5-liter V8 van de 928 zit over de vooras en stuurt 219 pk naar de achterwielen via de vijfversnellingsbak die Cruise leerde hoe hij een stok moest besturen. Het kost de Porsche 6,8 seconden vanuit stilstand richting de 100 km/h te rollen, terwijl de topsnelheid wordt bereikt op op 230 – formidabel voor GT’s van die tijd. Dit specifieke exemplaar heeft 16-inch offset vijf-gats aluminium wielen en een kurkkleurig lederen interieur.

Steve McQueen

Barrett-Jackson heeft meer details over de herkomst, waaronder een bezoek aan het beroemde Petersen Automotive Museum in LA en een connectie met de zoon van Steve McQueen. Deze 928 heeft in een geklimatiseerde omgeving in een privécollectie gestaan, waar hij tot in de puntjes verzorgd is. Oorspronkelijk groen geverfd, werd de 928 opnieuw afgewerkt in goud voor de film en droeg hij later wit. Na de productie van de film keerde de auto terug naar Californië.

Deze auto was een jaar lang het middelpunt van Porsche Cars North America en maakte deel uit van de invloedrijke Porsche Effect Exhibit van het Petersen Automotive Museum. Tijdens de Petersen zat Chad McQueen – zoon van de legendarische racer en acteur Steve McQueen – in deze auto.

Risky Business Porsche 928

De 928 bevat ook handtekeningen van verschillende leden van de cast van de film – waaronder Bronson Pinchot (“Barry”), Joe Pantoliano (“Guido”), Curtis Armstrong (“Miles”) en Francine Locke (“Shower Girl”) – en wordt geleverd met verschillende afbeeldingen van de auto op de set.

Interesse in de  Risky Business Porsche 928, klik dan hier om bieder te worden in Barrett-Jackson veiling die binnenkort in Houston zal plaatsvinden.