Kroegen zijn open en terrassen kunnen eindelijk weer gasten verwelkomen. Althans, voor korte duur. Er zijn weer verdere restricties aan verbonden, maar het is nog steeds wel mogelijk. Ieder nadeel heeft zo z’n voordeel en een van die voordelen is dat de kamerhuurprijzen in Europa, die hun laagste punt hebben bereikt sinds 2015, blijven dalen. Kortom: studenten hebben veel redenen om een feestje te bouwen, maar zullen daar nog even op moeten wachten.

Dalende kamerhuurprijzen

In de Randstad betaal je al gauw 700,- euro per maand voor een kamer van nog geen 10 vierkante meter. Maar dat krijg je al gauw wanneer de vraag het aanbod in de duizenden overtijgt. De pandemie was voor niemand een aangename verassing, maar in een aantal gevallen zijn er voordelen aan verbonden. Sinds midden 2020 daalt de gemiddelde kamerhuurprijs in heel Europa. Dat blijkt uit de cijfers van het Rotterdamse verhuurplatform HousingAnywhere.

Met name Rotterdam en Utrecht zijn over het algemeen voordeliger geworden. In Rotterdam hebben we het over -1,6 procent en in Utrecht -1,0 procent. Ook in onze hoofdstad Amsterdam werden de huurprijzen iets malser, met met +0,5 procent wordt het oude draad weer langzaam opgepakt.

“Nederland is het prins Bernhard-land van Europa”

Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere, schrok van de  toename in het aanbod van kamers en appartementen, met name in de grote Nederlandse steden. “Nederland is het prins Bernhard-land van Europa, waar veel particuliere beleggers één à twee pandjes verhuren voor de oude dag.”

Ondanks al dat, zit Nederland in Europa nog altijd in het topsegment qua huurprijzen. Rotterdam haalde afgelopen kwartaal de vierde plaats in de top 10 van Europa, na een stijging van 3,9 procent tot 1344 euro. Hoewel in Amsterdam de huurprijs juist daalde ten opzichte van vorig jaar (-3,6 procent), betaalt de hopeloze woningzoeker alsnog een schamele 1605 euro gemiddeld per maand.

Nieuw jaar, nieuwe kansen

De geleidelijke opheffing van de reisbeperkingen betekent haast onvermijdelijk dat een verdere daling niet reëel is. Toerisme is goed voor ieder land, maar voor Nederlandse studenten betekent dit dat hun potentiële studentenkamertje wordt verhuurd aan de toerist.

Houd daarnaast ook rekening met de concurrentie. De vraag naar studentenkamers voor komend schooljaar begint al aardig op gang te komen, die in enkele steden zelfs de vraag van vorig jaar overstijgt. Dus zet er wat haast achter, dan komt het allemaal vast goed. En anders blijf je nog een jaartje in het comfort van je ouderlijk huis vertoeven, toch?