Voor sommigen gaat er niks boven een koud glas wijn, in combinatie met een kaasplankje en pitloze olijven. Een historisch landgoed in het noordoosten van Italië wil de gelukkige koper de kans geven om dit dagelijks te kunnen doen. Of het bevordelijk voor de algehele gezondheid laten we even in het midden. De pittoreske wijngaard, gelegen in de provincie Pordenone, beslaat bijna 20 hectare voor de productie van Prosecco.

Wijngaarde in Italië

Gelegen op het platteland van Friuli-Venezia Giulia, beschikt het grondgebied over tien verschillende historische huizen, een zwembad, een aangelegde tuin die bijna zo groot is als een voetbalveld, faciliteiten voor paardenhouders, een ongelooflijk buitenzwembad en een wijngaard van 20 hectare groot. Bij het zien van de foto’s zult u in eerste instantie denken dat het om een heel dorp gaat, maar voor het bedrag van €11,5 miljoen kan dit allemaal van u zijn.

Italiaanse-wijngaard-3

Dit alles neemt zo’n 100.000 vierkante meter in beslag, inclusief de binnenruimtes van de diverse vertrekken en andere panden. Dat wordt onder meer ondergebracht in maar liefst 30 slaapkamers en 29 badkamers. Het opereert momenteel als een succesvol accommodatie bedrijf en is ideaal om evenementen op te organiseren, als trouwerijen of andere bijeenkomsten.

Italiaanse-wijngaard-2

In het hart van het landgoed ligt een werkelijk waar schitterende 18e-eeuwse hoofdvilla. Het werd in 2003 gerestaureerd en beschikt over een evenementenhal en een “professionele keuken”.

Hoofdhuis

Het grootste huis, genaamd Gastaldia, biedt 13 slaapkamers en 15 badkamers, verdeeld over drie verschillende niveaus. Wanneer een huis een eigen titel krijgt, weet u dat het imposant is. Elders is er een residentie dat bestaat uit vier kleinere gebouwen, een 15e-eeuwse kapel die plaats biedt aan maximaal 40 personen, drie stallen, een pakhuis met acht kamers, een schuur met twee verdiepingen en diverse opslagruimtes.

Italiaanse-wijngaard-4

De onbetwiste trekpleister van het landgoed is uiteraard de Prosecco wijngaard. Elk jaar produceert het ongeveer 400 ton Glera-druiven die vervolgens worden omgezet in een “uitstekende mousserende wijn”. Kortom: u zult nooit droog komen te staan.

Wijndomein Friuli

Veel van de originele, historische onderdelen zijn bewaart gebleven. Zoals de 1200 vierkante meter grote watermolen: dateert uit het begin van de 16e eeuw en beschikt nog steeds over de originele machines en klassieke stenen bogen. Wijndomein Friuli wordt momenteel aangeboden op de website van Christie’s International Realty voor een bedrag van €11,5 miljoen. Maar goed, elke dag nippen aan Prosecco van uw eigen bodem is toch onbetaalbaar?