Etiquette zijn toe te passen in verscheidenen gelegenheden. Zie het als een beschaafde handleiding van het leven. Ook het dragen van het horloge bevat etiquette. Klikt heel heftig, is het niet. Het zijn enkele basisprincipes die je wellicht wilt doornemen en toepassen.

Horloge etiquette

Laten we maar meteen bij het begin beginnen. De meeste weten dit al wel of passen het onbewust correct toe, maar een horloge draag je niet om je dominante hand – dus het overgrote deel van de mensheid zijn links-dragers. Los van de etiquette is het ook veel praktischer, want dan zit je deftige uurwerk niet in weg van je alledaagse handelingen en worden eventuele beschadigen ook beperkt gehouden.

etiquette

In principe moet je rekening houden met wat voor een horloge je draagt naar welke gelegenheid. Heb je een bruiloft of een andere sjieke aangelegenheid, dan houd je hier rekening mee en zorg je ervoor dat je een formeler horloge draagt. Formele horloges hebben meestal een simpele metalen of lederen band en een niet al te grote kast. Ga je in pak ben je in principe verplicht een dress watch te dragen. In de praktijk wordt deze ‘regel’ vaak genegeerd, omdat men denkt dat een forse diver of pilot wel weg kan komen onder het manchet van je strak gesneden hemd. Maar dat is niet het geval.

Positie om de pols

Het moet niet de bloedtoevoer naar je hand dichtknijpen, maar moet ook niet langs je arm bungelen. Het uurwerk moet net strak genoeg zitten dat het bovenop je pols blijft liggen en niet eindeloze rondjes kan draaien, maar niet strakker dan dat. Zit ook niet echt prettig kunnen we je vertellen, maar dat merk je gauw genoeg. Daarnaast moet je het horloge ongeveer 2 cm naar achteren kunnen schuiven, dan zit hij precies goed. Dus doe jezelf vooral een plezier en volg dit welgemeende advies op.

etiquette

In je vrije tijd mag je doen en laten wat je wilt. Vintage, bulky of kleurrijk: doe lekker wat goed aanvoelt – wat je overigens altijd moet doen. Een kast met een metalen band, een lederen band, een kast met veel bling bling of juist een vintage model. Trek alles uit de kast.