Miljardairs geven hun geld graag uit aan allerlei materialistische spullen, rijzen en een wereld van luxe. Maar de rijkste 1% zet zich ook veelvoudig in voor filantropische doeleinden. De een uiteraard vele malen meer dan de ander. Chuck Feeney is hierin een opmerkelijk en inspirerend figuur. Zijn doel was om aan einde van zijn leven failliet te zijn, maar niet door het geld aan zichzelf uit te geven. Feeney’s doel was om zijn hele fortuin weg te geven aan doelen die het het meest nodig hadden. Zo gezegd, zo gedaan.

Atlantic Philanthropies

In 1982 richtte Feeney The Atlantic Philanthropies op en in 1984 droeg hij in het geheim zijn volledige belang van 38,75% in Duty Free Shoppers (DFS), toen ter waarde van ongeveer $ 500 miljoen, over aan zijn stichting. Zelfs zijn zakenpartners waren hier niet van op de hoogte. Jarenlang gaf Atlantic in het geheim geld weg, waarbij de ontvangers werden geëist de bronnen van hun donaties niet te onthullen.

Zijn stichting, de Atlantic Philanthropies, heeft in 2020 haar deuren gesloten na het verstrekken van meer dan $ 8 miljard aan levensveranderende subsidies om sociale verandering, hervorming van de gezondheidszorg en onderwijsinitiatieven over de hele wereld te helpen financieren. Chuck kende een bescheiden begin, dus misschien was dat de reden waarom hij een luxe levensstijl kon weerstaan en zich in plaats daarvan in te zetten voor de minderbedeelden in de samenleving.

Chuck Feeney’s prestaties

De nu 90-jarige Feeney heeft onder meer vrede gebracht in Noord-Ierland, de gezondheidszorg in Vietnam verbeterd en de nieuwe technische universiteit van Cornell op Roosevelt Island helpen financieren. Toch knap voor een man die opgroeide tijdens ‘The Great Depression’ in een klein plaatsje in New Jersey, VS. Tot op vandaag geeft hij niks om luxe. Hij rijdt al sinds het begin van zijn faam rond in een tweedehands Jaguar, draagt een rubberen Casio horloge en hijst zichzelf in goedkope kleding.

“We hebben veel geleerd. Sommige dingen zouden we anders doen, maar ik ben zeer tevreden. Ik voel me erg goed over het voltooien van dit onder mijn hoede’, zei Feeney in een interview met Forbes. “Mijn dank aan iedereen die ons op deze reis heeft vergezeld. En voor degenen die zich afvragen over geven terwijl je leeft: probeer het, je zult het leuk vinden.”

Duty Free Shoppers

Zijn filosofie van het leven staat volledig in het teken van geven terwijl je leeft. Hij wilde niet dat zijn geld stagneerde, dus liet hij hem en zijn vrouw een klein appartement en wat bescheiden pensioensparen achter en richtte hij zijn leven en het geld dat hij verdiende met Duty Free Shoppers op het verbeteren van de wereld. In z’n hoogtijdagen had Atlantic meer dan 300 medewerkers en 10 kantoren over de hele wereld

Bill Gates en Warren Buffet

Miljardairs als Bill Gates en Warren Buffett werden geïnspireerd door de vrijgevigheid van de Iers-Amerikaanse zakenman en begonnen The Giving Pledge: een initiatief om miljardairs ertoe te brengen tijdens hun leven minstens de helft van hun rijkdom weg te geven.

In het tijdperk van Donald Trump, The Kardashians, verwende kinderen die op social-media pronken met hun onverdiende rijkdom, is dit toch ongelofelijk verfrissend? En dat alles terwijl hij voor het overgrote deel anoniem bleef. Over nederigheid gesproken.