Het komt wel vaker voor dat gevleugelden worden verkocht of geveild voor absurde bedragen, maar haast ieder verhaal kent wel een overtreffende trap. Sommigen zijn bereid flink geld neer te tellen voor exclusieve rassen of opmerkelijke individuen. Een uniek ras van een valk werd enkele dagen geleden geveild in Saoedi-Arabië voor meer dan 70 duizend.

Valk wordt verkocht voor megabedrag

De veiling vond plaats in de Saudi Falcons Club (SFC) in Malham, ten noorden van Riyad, waar het zeldzame ras van de valk (afkomstig van de Arady Farm in Saoedi-Arabië), beschouwd als het duurste gefokte door Saoedische fokkers, werd geveild.

In een reactie daarop zei het Saudische persbureau : “De valk, gefokt op Al-Aradi’s Farm in het Koninkrijk Saudi-Arabië, heeft bij de gelegenheid hevige concurrentie meegemaakt. Hij weegt 1.105 gram, is 17 en een halve inch lang en 16 en driekwart inch breed.”

De gelukkige winnaar

Het winnende bod werd uitgebracht door de Saoedische valkenier Moteb Munir Al-Ayafi, die de valk ‘Raghwan’ gaat noemen. Naast de naamaankondiging liet hij ook weten van plan te zijn om deel te nemen aan Al-Mazayen-wedstrijden, een wedstrijd voor lokaal gefokte valken.

De eigenaar van de mooiste valk wint een prijs van 300.000 riyal (circa €68,2 duizend), de tweede plaats is 200.000 riyal (circa €45,4 duizend) en numero drie verkrijgt 100.000 riyal (circa €22,72 duizend). Als de duurst geveilde valk een beetje goed scoort, haalt Moteb Munir Al-Ayafi er meteen zijn geld weer uit.

Valken zijn een van de symbolen van de Verenigde Arabische Emiraten en hebben een enorme betekenis onder de Midden-Oosterlingen. Tegelijkertijd is jagen met valken of valkerij ook een integraal onderdeel in het land én de buurlanden. Een traditie die al duizenden jaren meegaat. Vandaar dat het gevogelde roofdier voor exact $72,000 (€61.344) onder de hamer ging.

Check het nieuwsbericht van Arab News voor beelden van de desbetreffende valk.