Na vele jaren over de zeven zeeën te hebben gereisd, worden zeecontainers steeds vaker van hun conventionele gebruik afgehaald en ingezet als betaalbaar bouwmateriaal. LOT-EK in New York, onder leiding van de gevestigde Italiaanse architecten Ada Tolla en Giuseppe Lignano, zijn zeer bedreven in het implementeren van containermateriaal voor woningen. Zij zijn dan ook de creatieve breinen achter het ontwerp van dit dit unieke huis in Williamsburg, Brooklyn, waarbij ze gebruik maakten van 21 zeecontainers.

21 zeecontainers werden ingezet om een uniek huis te creëren

Het pand werd in 2010 gekocht voor $ 699.000 (omgerekend iets meer dan € 589.000) en werd gesloopt om plaats te maken voor hun unieke huis dat in 2016 werd opgeleverd. De containerwoning geeft een overduidelijk knipoog naar het industriële verleden van de buurt, waar containerbouw groot is en was, en slaagt erin om, ondanks de eigenaardige vorm, een hoekperceel te beslaan zonder opdringerig te zijn.

Om de woning op het hoekperceel te realiseren, plaatsten de architecten drie containers naast elkaar en sneden ze schuin in stukken voordat ze slim stapelde ze op elkaar op een manier die de schuine vorm van het huis met vier verdiepingen vormde. Structurele kolommen onderbreken sommige kamers en aangezien de containers minder dan 2,6 meter hoog zijn en vloeren, mechanica en verlichting daarvan moeten worden afgetrokken, zijn de plafonds aan de lage kant. Deze ongebruikelijke vorm laat echter wel glazen wanden toe die het huis voorzien van natuurlijk licht en zorgen voor terrassen op ieder niveau van de drie bovengrondse verdiepingen.

De begane grond bevat de woonkamer samen met een keuken, eetkamer en een multi-inzetbare mediaruimte. De makelaar van dienst vermeldt dat de woonkamer “de laatst toegestane houtgestookte open haard van New York City” bevat. Er zijn drie kleine slaapkamers op de tweede verdieping, samen met een kantoor aan huis, een studeerkamer en twee badkamers, terwijl de derde verdieping geheel in het teken staat van de primaire slaapkamer, die vergezeld wordt door een ruime inloopkast en een eigen terras.

Containerwoning van 325 m2 met garage

De speelse structuur van het pand is te betreden via een van de twee opritten: één aan de voorkant en één aan de achterkant. Achter is er een garage op de kelderverdieping, evenals een kamer die nu dienst doet als muziekruimte en nog een kleine slaapkamer voor gasten, om in totaal uit te komen op 4 slaapkamers en 3,5 badkamers.

De containerwoning wordt nu vermeld bij Compass voor een prijs van $ 5 miljoen, omgerekend € 4.2 miljoen.

Containerwoning Containerwoning Containerwoning