Mercedes-Benz toonde op het IAA MOBILITY 2021-event in München hun futuristische ‘Tron-auto’, de Vision AVTR. De 400.000 aanwezige bezoekers kregen de kans om te zien hoe de BCI-technologie in z’n werking gaat en het zelf ook te ervaren. Een heus kijkje in de toekomst waarbij AI-technieken steeds realistischer aan het worden zijn. “Control things with brain power.”

Mercedes-Benz Vision AVTR ‘mind control’

De titel van dit innovatieve conceptvoertuig staat niet alleen voor de nauwe samenwerking met het AVATAR-team (bekend van de film) tijdens de ontwikkeling, maar ook voor ‘advanced vehicle transformation’.

Ieder afzonderlijk wiel kan afhankelijk van de rijsituatie individueel worden aangedreven. Door de mogelijkheid om de voor- en achteras gelijktijdig of in tegengestelde richting aan te drijven, kan de VISION AVTR, in tegenstelling tot conventionele voertuigen, ongeveer 30 graden zijwaarts bewegen. Dit zorgt voor een soort ‘krabbeweging’ en tegelijkertijd heeft het conceptvoertuig een soort ‘reptiel-achtig’ uiterlijk.

Mercedes-Benz VISION AVTR

Vier high-performance electromotoren die net naast de wielen geplaatst zijn, dienen als de stuwende kracht van de dynamische wagen, met een gecombineerd motorvermogen van meer dan 350 kW. Dankzij het vermogen heeft de VISION AVTR een elektrisch bereik van meer dan 700 kilometer.

BCI-technologie (brain-computer interface)

Een Behoorlijk upgrade ten opzichte van de EV’s die vandaag de dag ons straatbeeld invullen, maar het gedeelte over ‘brain power’ is natuurlijk het meest opmerkelijke. BCI-technologie is toe te passen voor verschillende functies. Denk aan de lichten aan- en uitzetten, door radiozenders ‘denken’, navigatie beheren enzovoorts. Dit soort brain-computer interfaces worden overgens al toegepast in andere delen. Voor medisch onderzoek bijvoorbeeld, waar BCI-toepassingen worden gebruikt om lichamelijk handicapten te assisteren.

Voor wie niet op het event aanwezig was, zo gaat het in z’n werking. Er wordt een BCI-apparaat op je hoofd gemonteerd die analyseert na een kort kalibratieproces de gemeten hersensignalen en activeert een gedefinieerde functie. “Met onze spraakassistent en het ‘Zero-Layer’-concept van het MBUX Hyperscreen hebben we de bediening van de auto al radicaal vereenvoudigd”, aldus COO Markus Schäfer. “BCI-technologie kan de gebruiker nog meer ontlasten. Daardoor kan er nog beter gefocust worden op het rijden. De VISION AVTR onderstreept de moed en pioniersgeest van ons merk. Deze auto is precies het juiste concept om mind control verder te ontwikkelen. Deze conceptauto laat de toekomst van mobiliteit zien waarin mens, omgeving en technologie in harmonie zijn met elkaar.”

Bercedez-Benz interieur

Mercedes-Benz werkte bij het ontwerp van de Vision AVTR voor het eerst volgens een compleet nieuwe benadering. Het holistische concept combineert van bij de eerste schets de ontwerpdisciplines interieur, exterieur en UX. De mens en de menselijke beleving zijn het uitgangspunt van een ontwerpproces van binnenuit. Dit proces begint bij de beleving van de passagiers en richt zich bewust op hun waarnemingen en behoeften.

Het doel was om een auto te creëren die de beleving van de passagiers versterkt en een overweldigende belevingsruimte te creëren waarin de passagiers zich op een unieke manier verbindt met de auto. De Vision AVTR werd op september 2019 op de Frankfurt Motor Show onthult en wordt verwacht dit jaar in productie te gaan.