Alle winnaars van de Superyacht Awards 2021 zijn bekend gemaakt. En dat zijn er nog al wat. Er vielen 19 jachten in de prijzen, maar wij willen het gaan hebben over de winnaar van de Motor Yacht of The Year: de Artefact. Dit 80 meter lange gevaarte is gebouwd door het Duitse Nobiskrug, de scheepswerf die ook Sailing Yacht A maakte, en wordt geprezen om het vakmanschap en oog voor detail.

World Superyacht Awards

De 16e jaarlijkse editie van de BOAT International World Superyacht Awards vond plaats op zondag 5 september 2021 in de Monte Carlo Sporting, Monaco, plaats. Het fameuze evenement, onderscheidt zich van alle andere jachtprijzen dankzij een jury die bestaat uit huidige en voormalige eigenaren van superjachten.

Artefact

Foto: Francisco Martinez

Artefact is al geprezen als de winnaar van de op één na grootste waterverplaatsings-klasse. Het jacht speelde zich in de kijker door “uitstekend vakmanschap”, de “aandacht voor detail” en de “zorgvuldige afweging die in alle aspecten van haar ontwerp en constructie is gestopt.” Het hypermodern exterieurontwerp is het werk van Gregory C. Marshall Naval Architects, terwijl Reymond Langton Design het interieur voor z’n rekening nam.

De winnaar is: Artefact

Als de meest omstreden van alle klassen, staat de categorie Motor Yacht of The Year alleen open voor de winnaars van de acht motorjacht-klassen die waterverplaatsings-, semi-verplaatsings- en planerende vaartuigen omvatten. Uiteraard hebben grotere jachten, die worden gebouwd zonder ernstige budgettaire beperkingen, een behoorlijke voorsprong op de concurrentie.

Artefact

Foto: Francisco Martinez

Echter waren er dit jaar verschillende kleinere jachten in de strijd, wegens ontwikkelingen in hun ontwerp en de innovatieve technologie. Toch kwamen de juryleden “haast unaniem” tot een conclusie dat Artefact op al deze vlakken het beste scoorde.

Foto: Francisco Martinez

Voordat we afsluiten, willen we ook nog een aantal eye-catcher van het jacht benadrukken. De primaire gastencirculatie door het hele jacht is via een centrale trap en een lift. De enige buitentrappen die dekken met elkaar verbinden, bevinden zich tussen de strandclub en het hoofddek. De formele eetruimte is een wereld op zich, geïnspireerd op de liefde van de eigenaar voor astronomie en de wetenschap. De “Cosmic Table”, gemaakt van staal bekleed met composiet, biedt plaats aan 14 gasten en is een artistieke weergave van de kosmos. Verder aan boord zien we nog een zwembad en een bioscoop.

Zie de winnaars van alle verschillende klassen op de website van Boat International.