Voor de echte herenhorloge liefhebbers is het aanschaffen van een horloge niet moeilijk. Tegenwoordig wordt een horloge meer gezien als een sieraad dan een speciaal polsklokje, want tegenwoordig kunt je de tijd ook wel op je telefoon bekijken. Bij het aanschaffen van een herenhorloge kijkt de modieuze man naar het type kleding die ze samen met het horloge zullen aantrekken. Voor sommige mannen is een horloge een investering of een statussymbool. In dit artikel vertellen we je meer over het aanschaffen van herenhorloges als sieraad of investering. 

De verschillende soorten horloge-uurwerken 

Een uurwerk wordt gezien als het hart van een horloge en er bestaan ontelbare verschillende innovatieve uurwerken die zijn gemaakt door horloge fabrikanten. Dit onderdeel is een motor die een horloge draaiende houdt. Deze zorgt voor alle functies van het horloge zoals de beweging van de wijzers, zodat we de tijd kunnen bekijken. Tegenwoordig zijn er drie uurwerken die vaker gebruikt worden. Deze zijn het quartz horloge, het mechanisch horloge en het automatisch horloge.

Quartz horloge
Een quartz horloge wordt aangedreven door batterijen. Een quartz uurwerk is de meest voorkomende type uurwerk die je zult tegenkomen in het alledaagse horloge. Dit uurwerk zul je tegenkomen in de goedkope horloges tot de duurdere luxe horlogemerken. In dit horloge zit een quartz kristal en deze werkt door de elektrische signaal die van de batterijen uit heen wordt gezonden, waardoor de quartz kristal trilt op een frequentie van 32.768 keer per seconde en deze trillingen zorgen ervoor dat de juiste tijd word aangegeven.

Mechanisch horloge
Een mechanisch horloge verkrijgt zijn mechanische bewegingen door een reeks van kleine ingewikkelde componenten in het uurwerk die samenwerken om stroom op te wekken in het horloge. Vanwege de kwaliteit en vakmanschap van het mechanisch uurwerk wordt deze als betere keuze gezien voor luxe horloges. Bij een mechanisch uurwerk worden er geen batterijen gebruikt, maar er een wordt hoofd opwindveer gebruikt die energie opslaat en overbrengt via een reeks tandwielen en veren die zorgen voor afgifte van energie aan het
horloge.

Automatisch horloge
Een automatisch horloge wordt gekenmerkt als een automatisch uurwerk dat gevoed wordt door de kinetische energie die vrijkomt door de beweging van je pols. In dit horloge zitten er halve maantjes of rotoren die rond draaien door de bewegingen van het aangetrokken horloge. Bij dit horloge is er geen sprake meer van batterijen verwisselen of handmatige opwinding, want door de vrijgekomen energie wordt er een veertje dat in het uurwerk zit gewikkeld en deze zorgt ervoor dat het horloge automatisch blijft lopen en dat het ook automatisch wordt opgewonden. Daarom dat deze horloges ook wel zelf opwindende horloges worden genoemd. Een automatisch horloge loopt handig uit voor mensen die het lastig vinden om een horloge handmatig op te winden of om steeds batterijen te gaan verwisselen. Het is wel zo dat dit uurwerk zijn tijdfunctie blijft behouden als het vaker gedragen wordt anders heeft het bij langdurige onbruik wel een snelle handmatige opwinding nodig om het te boosten.

Welke type herenhorloge is de beste investering?

Het aanschaffen van een heren horloge hangt af van het budget en de redenen van gebruik. Als je een horloge wil aanschaffen om het simpelweg te zien als een tijdsaanduiding of sieraad dan kun je ook wel investeren in een betaalbaar herenhorloge.

Sommige mannen zien een herenhorloge ook als een statussymbool, een uurwerk die macht, rijkdom en status uitdrukt. Deze type mannen investeren hun geld dan in duurdere horlogemerken zoals; Audemars Piguet of Rolex, want hoe duurder het horloge hoe meer macht en geld deze interpreteert. Een luxe herenhorloge wordt ook wel gebruikt als erfgoed die generatie op generatie wordt overgedragen. Het is meer dan logisch dat zo een horloge verzamelaar investeert in de duurdere authentieke horloges. Enkele van de duurste horloges ter wereld zijn; de Louis Moinet Meteoris Collection, Patek Philippe, Breguet en Rolex Daytona. Deze zijn duur in aanschaf, maar na enkele jaren kunnen ze wel oplopen tot miljoenen euro’s.

Welke soorten horloge materialen en kleuren bestaan er?

Horlogefabrikanten hebben voor elk type persoon wel een horloge ontworpen. Zo heb je horloges die bestemd zijn voor sporters, duikers en zakenlui. Daarom kun je horloges vinden in verschillende materialen en kleuren. Het aanschaffen van het type horloge komt neer op je persoonlijke voorkeur en gebruik.  Zo heb je horloges met polsbanden in verschillende kleuren en materialen zoals; rubber, plastic, leer, porselein of metaalsoorten.