De gemiddelde WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van woningen was begin 2021 hoger dan ooit. Met een stijging van 7% ten opzichte van het afgelopen jaar komt het neer op een gemiddelde waarde van € 290.000. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

WOZ-waarde steeg met 7%

De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ) waar het CBS toegang tot heeft. Dit is de centrale voorziening waaruit WOZ-gegevens uit alle gemeenten verkregen kunnen worden. Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van het voorgaande jaar.

Foto: CBS

Bloemendaal staat op eenzame hoogtes

Uiteraard bestaat het gemiddelde van € 290.000 uit diverse dieptes en hoogtes. Rijken zijn ten slotte almaar rijker geworden en die trend is ook te zien aan het vastgoed. Amsterdam is nog altijd met afstand het duurste, gemiddeld gezien, om een huis te kopen, ook al steeg de WOZ-waarde slechts 1,2% steeg, na jaren van absurde prijsstijgingen. Het gemiddelde in de hoofdstad staat nu op € 420.000.

Foto: CBS

 

Van de grote steden steeg de gemiddelde waarde het meest in Rotterdam (11,4%) en in de Groningse gemeente Oldambt is het gemiddelde relatief het meest gestegen, namelijk met 12,4%. In Bloemendaal is de gemiddelde WOZ-waarde met € 778.000 het hoogst, terwijl het in Pekela het laagst is: € 148.000.

Naar verwachting zijn er vele records te breken

Huizenprijzen breken al jaren record op record breken en dus ligt het volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ook voor de hand dat ook de gemiddelde WOZ-waarde de komende jaren almaar blijft toenemen en nog vele records zal doorbreken. Helaas…

Klik hier om het volledige rapport van het CBS te lezen.