België is in de ban van een opmerkelijke rechtszaak, waar een Nederlands miljonair, Jacobus Perdaems, en voormalig Miss België, Ilse De Meulemeester, in de hoofdrol staan. Voor een periode van zes maanden spendeerde Perdaems miljoenen aan de Belgische dame in kwestie. Terwijl zij de verwennerij toeliet, bleef ze hem telkens afwijzen. Perdaems kreeg er op den duur genoeg van en reed haar in 2013 meermaals aan. Het Belgische Openbaar Ministerie gooit het op een ‘poging tot doodslag’ en eist drie jaar cel en een geldboete, terwijl de verachte het heeft over een ‘ongelukje’.

Nederlandse miljonair rijdt Miss België aan, na haar te vertroetelen met cadeaus

Die € 1.000 is echter niets vergeleken met de bedragen die Perdaems uitgaf aan De Meulemeester. Met het geld dat hij als eigenaar van een bekende Antwerpse snackbar, Frituur Number Onem, en vastgoed verdiende, trakteerde hij de Belgische televisieomroepster en voormalig Miss België van 1994 op diverse cadeaus. Champagne, talloze juwelen (ter waarde van € 80.000), twee Porsches en zelf een villa. Tezamen zou hij in het halfjaar dat ze ‘samen’ waren € 2,8 miljoen aan haar hebben geschonken.

“Hij had haar cadeautjes gegeven voor 1,4 miljoen euro en ze zouden gaan samenwonen. Maar toen ze genoeg gekregen had, ging ze terug naar haar ex. Dat was de druppel”, luidt de verdediging. De voormalige Miss België ruilde de twee Porsches kort na de aanschaf direct in voor één goedkopere Porsche en hield het overige geld, waarvoor De Meulemeesten terecht heeft gestaan voor fraude. De rechtbank zal op 12 oktober uitspraak doen.

Naar verluidt kegelde de Nederlandse miljonair eerst een bloembak op de auto van de boer van De Meulemeesters en zou kort daarna nog meer schade aanrichten aan de voordeur van haar interieurwinkel in Antwerpen, terwijl Perdaems dit ontkent. Na deze twee vergrijpen raakte de fituurbaas het spoor bijster en probeerde de 65-jarige haar aan te rijden in zijn Range Rover, terwijl de Belgische ’s ochtends haar dochter naar school wilde brengen. Ze werd meermaals geraakt, hield er nekklachten aan over en eiste € 10.000 om de schade te dekken. Perdaems claimt dat het gaat om een ‘ongelukje’, maar De Meulemeester gaat uit van een ‘poging tot doodslag’. Perdaems stond vorige maand voor het gerecht.

Vervolg van het proces

Perdaems schakelde in 2019 een detectivebureau in en liet krantenadvertenties plaatsen om getuigen van de vermeende aanrijding in Antwerpen te vinden. Ook beschuldigde hij De Meulemeester van afpersing en oplichting, maar daarvoor wordt ze niet vervolgd. Het proces wordt volgende week voortgezet met het pleidooi over de stalking door de Nederlander.

“Kort voor de dubbele aanrijding was hij over het hek van haar woning geklommen om een doosje met beledigende teksten achter te laten”, aldus Kris Beirnaert, advocaat van Ilse De Meulemeester. Verder huurde de Nederlander ook nog een Spanjaard in om haar in de gaten te houden en viel hij haar broer, ex-man, haar moeder én een vriend lastig.