Niet één, maar twee ongelooflijk zeldzame roségouden polshorloges van Patek Philippe zullen in december tijdens de Important Watches Auction op het veilingblok van Sotheby’s verschijnen. Een van dit tweetal was ooit eigendom van de Egyptische koninklijke familie. Het eerste horloge is een Patek Philippe Ref. 1518 Perpetual Calendar Chronograph die eigendom was van een lid van de Egyptische koninklijke familie, terwijl de andere een Patek Philippe Ref. 5531R World Time Minute Repeater met wijzerplaat waarop New York City staat afgebeeld.

Patek Philippe van een Egyptische prins wordt voor het eerst geveild

Dat maakte het in New York gevestigde veilinghuis afgelopen donder bekend. Het is de eerste keer dat deze 1518 in een openbare verkoop verschijnt. De prins Tewfik Tousson van Egypte bezat het horloge van 1951 tot aan zijn dood eerder dit jaar. Na zijn overlijden werd het bijna smetteloze horloge ontdekt in zijn persoonlijke kluis.

Patek Philippe

Foto: Sotheby’s

Toen het in 1941 werd gelanceerd was Patek Philippe’s ref. 1518 ‘s werelds eerste chronograaf met een eeuwigdurende kalender, bestaande uit slechts 58 exemplaren. Van dat aantal wordt aangenomen dat er slechts 14 een rosé gouden wijzerplaat hebben zoals deze. Maar het zijn niet alleen de zeldzaamheid en de herkomst die verzamelaars zullen doen strijden om het horloge.  Het horloge werd in “vrijwel onberispelijke staat” gevonden in de kluis van Tewfik en is waarschijnlijk nooit gepolijst en zijn alle kenmerken zichtbaar.

De Patek Philippe 5531R World Time Minute Repeater.

De andere opmerkelijke Patek Philippe is er ook een om rekening mee te houden. Deze Ref. 5531R is naar naar verluidt nog zeldzamer en komt net als de ander in een rosé gouden uitvoering. Het is een van de slechts vijf voorbeelden met een cloisonné geëmailleerde wijzerplaat die overdag de iconische skyline van Lower Manhattan afbeeldt. De World Time Minute Repeater werd geïntroduceerd op Patek Philippe’s The Art of Watches Grand Exhibition, een 10-daags overzichtstentoonstelling van de Zwitserse horlogemaker op het gebied van design.

Foto: Sotheby’s

Foto: Sotheby’s

Verwachting opbrengst

De precieze opbrengsten zijn lastig in te schatten, maar experts verwachten dat de Ref. 5531R zou kunnen verkopen voor tussen de $ 1 miljoen en $ 2 miljoen, terwijl de World Time Minute Repeater naar schatting $ 561.341 zal opleveren.

Een openbare bezichtiging van beide exemplaren zal plaatsvinden in het Hong Kong Convention & Exhibition Centre van 7 tot 12 oktober. Vervolgens worden de uurwerken overgevlogen naar New York om in december op het veilingblok te verschijnen tijdens Sotheby’s Important Watches Auction.