Rolex en Omega zijn beide twee van de meest iconische en legendarische Zwitserse horlogemerken. Zowel op basis van technologie, innovatie en design zijn beide merken vooruitstrevend en is er geen direct antwoord op de vraag welk horlogemerk het beste is. In dit artikel wordt daarom een vergelijking gemaakt tussen de twee Zwitserse uurwerkmerken. Ben jij team Rolex of Omega? 

Garantie

Zowel Omega horloges als Rolex uurwerken hebben behoorlijk indrukwekkende garanties. In de horlogebranche zie je bij de meeste merken meestal 2 jaar garantie op de meeste luxe horloges. Zowel Omega als Rolex bieden echter langere garantieduur dan het gemiddelde luxe horlogemerk. Zo biedt Omega 5 jaar garantie op al hun horloges. Rolex biedt ook 5 jaar garantie op al hun horloges. Dat gezegd hebbende, ze zijn in die zin allebei gelijk.

Doorverkoopwaarde

Iets om te overwegen bij het aanschaffen van een luxe horloge is de doorverkoopwaarde. Zo weet je in ieder geval of je, wanneer je het horloge verkoopt of inruilt, er nog iets voor terugkrijgt. Als het gaat om de doorverkoopwaarde, dan wint Rolex de strijd van Omega. Rolex is, zonder uitzondering, het luxe horlogemerk met de hoogste doorverkoopwaarde ter wereld. Toch is dit bij Omega ook niet slecht. Het beste Omega-horloge kan een hogere gemiddelde inruilwaarde opleveren dan de slechtste Rolex, maar het merk Rolex domineert nog steeds de tweedehandsmarkt en gemiddeld hebben hun horloges de beste waarde. 

Daarnaast geven horloge deskundigen aan Rolex en Patek Philippe de meest veilige opties als je wil dat je horloge in waarde toeneemt. Al hangt hierbij veel af welk specifiek model je koopt in welke uitvoering. Daarnaast zegt de doorverkoopwaarde van een horloge niet enkel iets over de kracht van het merk & wat voor bedrag je hier op termijn voor terug kan krijgen. Dit zegt uiteraard ook iets over hoe aantrekkelijk een merk is. De tweedehands waarde zegt iets over de kracht van het merk, maar ook over hoe aantrekkelijk een merk is.

En in dit geval winnen Rolex horloges de strijd van de Omega uurwerken. 

Nauwkeurigheid & kwaliteit

Een ander belangrijk aspect van een luxe horloge is de nauwkeurigheid. Dus, als het gaat om nauwkeurigheid, wat is dan beter Omega of Rolex? Op het gebied van algehele nauwkeurigheid wint Omega, omdat ze niet alleen mechanische horloges maken, maar ook heel wat quartz horloges. Quartz horloges zijn nauwkeuriger dan hun mechanische tegenhangers. Rolex daarentegen is gestopt met het maken van quartz horloges. Het merk heeft het een tijd geleden geprobeerd, maar richt de aandacht nu opnieuw enkel op het maken van mechanische horloges. Tot op zekere hoogte kunnen de bouwkwaliteit en kwaliteitscontrole van een horloge enigszins moeilijk te vergelijken zijn. Maar over het algemeen zijn Rolex-horloges duurder dan Omega, en daarom zouden we ook aannemen dat de kwaliteitscontrole van Rolex-horloges iets hoger zou moeten zijn dan die van Omega-horloges. 

Prijsverschillen

Zoals hierboven beschreven staat, zijn Rolex horloges over het algemeen duurder dan Omega uurwerken. Dat geldt ook voor het instapniveau van de luxe horloges. In feite is het goedkoopste Rolex-horloge ongeveer het dubbele van de catalogusprijs van de meest betaalbare Omega. Je zult echter zien dat Omega de afgelopen decennia een opmars heeft gemaakt, maar het merk zal nog een hele weg te gaan hebben om Rolex hierin te overtreffen. Het voordeel voor Omega is echter hierbij dat velen die een luxe horloge willen dragen, maar hier niet een bedrag voor willen neertellen ter hoogte van een Rolex, toch voor dit merk zullen kiezen. 

Conclusie Omega vs Rolex

Op basis van garantietermijn is er geen verschil tussen beide merken van luxe horloges. Echter, het verschil zit ‘m met name in de prijs & de doorverkoopwaarde van de horloges. Rolex blijft een duurder merk, al voert Omega ook een zeer goede strijd op basis van merk populariteit. Welk merk voor jou de strijd wint hangt uiteraard af van smaak en voorkeur. Ben jij team Rolex of team Omega?