De wereld keek vol verbazing naar de veiling van een schilderij van Britse kunstenaar Banksy, ‘Girl With Balloon’, die onverwachts deels in de papierversnipperaar verdween. Het gedeeltelijk versnipperde kunstwerk van de Britse straatartiest Banksy is teruggekeerd naar het veilingblok en dit keer verkocht voor een recordprijs.

Britse kunstenaar Banksy

Banksy is een pseudoniem van een Britse kunstenaar. Niemand weet wie Banksy precies is, maar de kunstwerken van de provocateur zijn wereldwijd bekend. Vooral de politieke en humoristische aard van zijn kunstwerken hebben voor veel media-aandacht gezorgd. Zijn meest omstreden werk is ongetwijfeld ‘Girl With Balloon’.

‘Girl With Balloon’

Aanvankelijk getiteld ‘Girl With Balloon’, dook het kunstwerk voor het laatst op bij Sotheby’s tijdens een veel gepubliceerde veiling in oktober 2018. Nadat de anonieme Europese koper het winnende bod had uitgebracht, werd het kunstwerk door een versnipperaar gehaald die in het geheim in het kader van de lijst werd geplaatst.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Banksy (@banksy)

Er ging een alarm af en toen begon het schilderij zichzelf meteen te verscheuren. De boodschap die Banksy hiermee wilde overdragen stond in het kader van zijn antagonisme tegenover de mark. Echter zorgde het juist voor het tegenovergestelde, want het versnipperde schilderij is nu meer geld waard dan voorheen.

Zijn Girl With Balloon werd in 2018 gekocht voor £ 1,04 miljoen (€ 1,18 miljoen) door een Europese kunstverzamelaar, terwijl het schilderij eigenlijk geheel door de versnipperaar zou moeten gegaan zijn. Een foutje, zo suggereert de anonieme kunstenaar in een video.

Veilingrecord met ‘Love is in the Bin’

Nadat de ‘Girl With Balloon’ deels door de versnipperaar ging, werd het toepasselijk hernoemt tot ‘Love is in the Bin’. Het stuk kreeg een pre-sale schatting van £ 4 miljoen tot £ 6 miljoen door Sotheby’s in Londen. Die prijs werd echter omvergeblazen. Het was een biedingsoorlog van jewelste die slechts 10 minuten aanhield. Nadat negen bieders het met elkaar uitvechten, ging het kunstwerk uiteindelijk onder de hamer voor £ 18,5 miljoen, omgerekend € 21,9 miljoen.

Nu het verrassingselement langzaam vergeten raak, wordt het steeds duidelijker dat Banksy’s publiciteitsstunt geen blijvende impact zal hebben op de kunstwereld. Maar het was een mooie poging, die voor hemzelf niet onverdienstelijk is geweest.

Banksy is geen onbekende in het maken van krantenkoppen en dit laatste hoofdstuk in zijn verhaal heeft tot de verbeelding gesproken over de hele wereld

Alex Branczik. Sotheby’s voorzitter van moderne en hedendaagse kunst, sprak over het unieke karakter van ‘Love is in the Bin’ en verklaarde dat het spektakel ‘een van de meest ingenieuze momenten van performance art deze eeuw’ was. “Het was een wervelwind om de reis van dit nu legendarische stuk te volgen en het weer in ons midden te hebben, en het vanavond aan te bieden in de kamer waar het door de kunstenaar is gemaakt,” zei Branczik. “Banksy is geen onbekende in het maken van krantenkoppen en dit laatste hoofdstuk in zijn verhaal heeft tot de verbeelding gesproken over de hele wereld – we kunnen alleen maar beginnen te raden wat er daarna komt.”

Vorige veilingrecord van Banksy

Banksy’s voorheen duurste stuk dat op een veiling werd verkocht, vond plaats in maart van dit jaar, toen zijn muurschildering voor de Britse gezondheidswerkers voor £ 16,8 miljoen (€ 19,9 miljoen) werd verkocht. Hoewel het aanvankelijk op een ziekenhuismuur was geschilderd, stond het later op het veilingblok van veilinghuis Christie’s.