In het westen van Europa verdienden we als volkje over het algemeen meer dan voldoende, maar toch leven we met z’n allen naar het moment toe wanneer het salaris wordt gestort of de facturen worden overgemaakt. Af en toe vraag je jezelf vast af: waar gaan al m’n eerlijk verdiende centjes toch heen? Nou, hier komen er 5 eventuele kostenposten waar je op kunt besparen.

1. Slapende abonnementen

Zonder dat je het doorhebt heb je toch meer abonnementen lopen dan je denkt. Uit een onderzoek van Nibud uit 2019, op basis van respondenten, blijkt dat 9 op de 10 mensen het aantal abonnementen te laag inschat en dat een gemiddeld huishouden 14 abonnementen heeft lopen. Niet gek, want het gaat om uiteenlopende (maandelijkse) verbintenissen, zoals Spotify, Netflix, de sportschool, loterijen, kranten en tijdschriften, maar ook zaken als tv, internet en bellen. Zorg dat je het kaf van het koren hebt gescheiden en je zult zien dat je veel voordeliger uit bent en geen onnodige abonnementen meer hebt die je bankrekeningen fluisterstil leegtrekken.

2. Bestellen

Het maakt je leven een stuk gemakkelijker, maar het kost je waarschijnlijk meer geld dan je denkt. Geen zin om naar de supermarkt te gaan? Geen probleem, binnen enkele minuten staat er een flitsbezorger voor de deur. Honger? Uber Eats en Thuisbezorgd lossen het op.

Bezorgen

Maar laten we dit niet beperken tot enkel en alleen proviand. Het is bijvoorbeeld makkelijker om zomaar iets te kopen als je iets tegenkomt op een bepaalde website, zonder research te doen op internet of je ergens een betere deal uit kunt slepen. Met een paar Google-searches kan je zomaar, zonder al te veel moeite, geld besparen – zeker op lange termijn.

3. Verzekeringen

Tsja, wat voor verzekeringen zijn er allemaal. Overlijdensrisicoverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekeringen, inboedelverzekeringen, zorgverzekeringen en ga zo maar door. Niet op iedereen van toepassing, maar de laatstgenoemde is verplicht. Zorg dat je goed naar verschillende zorgverzekeringen kijkt en ze vergelijkt op verschillende pakketten. Maar ga niet met een tunnelvisie voor de meest voordelige. Goedkoop is tevens veelal duurkoop.

Wanneer heb jij voor het laatst gekeken of je ergens anders goedkoper uit bent met je verzekeringen? Bij een zorgvergelijker check je gemakkelijk of je niet ergens goedkoper uit bent.

4. Sociale druk

Of het nou is door verhalen van collega’s en/of vrienden of door alle meuk die op social media wordt gedeeld, iedereen, ja ook jij, laat zich beïnvloeden door anderen van buitenaf. Het is makkelijk om bepaalde spullen te willen kopen of ervaringen te willen beleven, omdat we dit tegenwoordig zo makkelijk bij anderen kunnen zien.

Maar jezelf vergelijken met andere moet je nooit doen, zeker niet in een wereld waar social media zo’ prominente rol speelt. Daarbij leiden er meer wegen naar Ro Het enige wat we kunnen doen, is een bedrag vaststellen dat we elke maand vrij mogen uitgeven aan dit soort dingen. Zo kunnen we geld spenderen aan ‘luxe’ uitgaven, maar houden we het wel realistisch en houdbaar. Dat zelfde geldt ook voor ons vijfde en laatste punt.

5. Emotie aankopen

Oké, emoties zijn menselijk, dus daar kan je in de meeste gevallen weinig aan doen. Maar als je er bewuster mee omgaat, zorg je dat de schade minimaal blijft. Tuurlijk moet je jezelf af en toe trakteren, maar breng deze kosten in kaart en je zult zien dat hier meer geld heen gaat dan je zou denken. Je merkt daarentegen ook gauw genoeg wanneer je iets in een opwelling koopt, wetende dat het niet broodnodig is.