Hij gaat al enkele decennia mee, maar beschikt nog altijd over de rechtmatige titel: “’s werelds langste auto”. En wij geven ‘m ook al te graag de ‘meest extravagante’-titel. De uitgerekte limousine kreeg de naam ‘American Dream’, is 30,5 meter in lengte en werd halverwege de jaren ’90 als de langste auto ter wereld bevestigd door Guinness World Records.

Langste en meest exorbitante limousine ooit

De afgelopen jaren doen echter verschillende foto’s en video’s de ronde op internet die laten zien dat de ultra-uitgerekte limousine in een staat van verval is geraakt. Kapotte ruiten, ontbrekende onderdelen, lekkend dak en banden, een verroeste carrosserie en ga zo maar door. De trots van de American Dream is nauwelijks te herkennen. Maar de limo gaat gered worden en zal  spoedig in zijn oude glorie worden hersteld.

Samen met wat andere, op z’n zachts gezegd, opmerkelijke voertuigen.

De ultra-uitgerekte limousine werd in 1986 bedacht en gecreëerd door de in Californië gevestigde custom auto-goeroe Jay Ohrberg. Hij is dezelfde man die opmerkelijke Hollywood-auto’s ontwierp, zoals de KITT van Knight Rider en de DeLorean in Back to the Future.

De American Dream is gebaseerd op een Cadillac Eldorado uit de jaren ’70, heeft in totaal 26 wielen en is aan beide kanten te besturen. Voor het geval je je afvraagt ​​hoe een auto zo lang op de openbare weg kan rijden, er is een scharnier in het midden waarmee de American Dream in twee delen kan worden gescheiden. Het voorste deel van de limousine kan ook als een op zichzelf staande limousine functioneren.

Groot genoeg om 70 mensen te vervoeren

Tijdens zijn hoogtijdagen paradeerde de American Dream als showpony en kon ‘ie 70 mensen meenemen. Binnenin was de limo gebouwd met voorzieningen die gemakkelijk konden tippen aan die van een presidentiële suite van een vijfsterrenhotel. Het kwam met een kingsize waterbed, een zwembad, jacuzzi, een mini-keuken en zelfs een helikopterplatform.

Limo

Langzamerhand verloor de wereld zijn interesse in de American Dream en lieten de eigenaren ‘m wegrotten in een magazijn in New Jersey. Jarenlang onbemind, veranderde de uitgerekte limousine in een roestbak en werd voor het laatst gezien in een erbarmelijke staat. Nadat een technisch onderwijsmuseum, aanvankelijk met plannen om het te restaureren, raakte in budgettaire beperkingen en andere problemen dwongen het project voor onbepaalde tijd te onderbreken. Er kwam echter hoop in de vorm van Ditrland Park in Orlando, Florida, die de 26-wieler kocht voor zijn automuseum.

Renovatieproces ondervindt vertraging

Foto’s van het renovatieproces dat wordt uitgevoerd in het Dezerland Park suggereren dat het meeste werk is gedaan en dat het in het voorjaar van 2021 voltooid zou zijn, maar de pandemie heeft ongetwijfeld roet in het eten gegooid. We zullen nog even geduld moeten opbrengen om het unieke voertuig weer in z’n oude respectievelijke staat te zien.

Limousine
Onderdeel van de vervallen Limousine