Op 28 november kwam het treurige nieuws naar buiten dat mode-icoon Virgil Abloh is overleden. Niet veel wisten dat de oprichter van het modemerk Off-White en creatief directeur van Louis Vuitton leed aan kanker, wat hem uiteindelijk fataal werd. Op 1 december 2021 zal Mercedes-Benz een hommage brengen aan Virgil Abloh met de presentatie van Project MAYBACH in het Rubell Museum in Miami.

Project Maybach brengt eerbetoon aan de overleden Virgil Abloh

De modewereld rouwt om het verlies van een visionair en legende. De Amerikaanse designer vocht al sinds 2019 tegen een “‘zeldzame, agressieve vorm van kanker”, aldus de online verklaring, waar ook in wordt vermeldt dat hij zijn strijd privé wilde voeren. Hij werd amper 41 jaar oud en laat een vrouw en twee kinderen achter.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @virgilabloh

Abloh heeft in zijn periode als ontwerper een stempel weten te drukken op de mondaine modewereld, door in 2013 Off-White op te richten. In 2009 was hij echter al hard aan de weg aan het timmeren door samen met Kanye West, nu Ye, stage te lopen bij het Italiaans modehuis Fendi. Off White groeide uit tot een mega merknaam en dat resulteerde in samenwerkingen met grootmachten in de industrie als Nike, Moncler, Jacob & Co., Levi’s, Kith, Champion, Ikea en Moët & Chandon. Het succes hiervan leidde er zelfs toe dat hij in 2018 werd aangesteld als artistiek directeur van Louis Vuittons mannenlijn, de kroon op zijn helaas afgekapte carrière als ontwerper en visionair.

Mercedes-Benz Project MAYBACH

In 2020 werkte de ontwerper ook samen met de Duitse autofabrikant Mercedes-Benz voor Project Geländewagen, een vernieuwde versie van de G-Klasse SUV. Het resultaat was een unieke creatie met een luxueus design en futuristische esthetiek versierd met primaire kleuren, de handtekening van Virgil Abloh. Uiteraard is ook Mercedes-Benz uiterst bedroefd om het overlijden van Virgil Abloh: “Onze gedachten zijn bij de familie en teams van Virgil. Met de presentatie van het resultaat van onze samenwerking, en daarmee ook Virgils unieke visie, willen we het werk van een uniek ontwerptalent op respectvolle wijze eren.”

Om deze redenen werd Project MAYBACH helemaal opnieuw ontwikkeld. Gorden Wagener en Virgil Abloh hebben de luxe-functionaliteit van het merk geïnterpreteerd met een nieuwe designtaalen is naar eigen zeggen “ompleet anders is dan alles wat Mercedes-Benz ooit eerder heeft laten zien”. Geïnspireerd door het buitenleven combineert de tweezits batterij-elektrische offroad-coupé indrukwekkende Gran Turismo-proporties, grote offroad-wielen en markante exterieur elementen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mercedes-Benz (@mercedesbenz)

Een visie op verantwoord toekomstig design was belangrijk voor Abloh en Wagener. Dankzij de volledige creatieve vrijheid konden de designteams een “visie ontwikkelen op luxe reizen in het tijdperk van elektrisch rijden”. Onder de transparante motorkap van de showcar ​​bevinden zich bijvoorbeeld zonnecellen die de denkbeeldige actieradius van Project MAYBACH vergroten.

‘Sophisticated Luxury meets Outdoor Adventure’

Project MAYBACH valt op dankzij z’n spannende contrasten, die voornamelijk zijn bepaald door het designmotief ‘Sophisticated Luxury meets Outdoor Adventure’, maar ook vanwege het formaat: de wagen is bijna 6 meter lang. De kracht van Abloh’s werk ligt niet alleen in het productdesign, maar ook in de vele verkennende gesprekken die hem inspireerden tot zijn werk. Rest in peace.

Foto: Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz