Zeg je Caribbean, dan denken wij Nederlanders als snel aan Aruba, Bonaire en Curaçao; populaire eilanden voor zonaanbidders, duikers en vakantiegangers op zoek naar ontspanning. Maar het Caribisch gebied heeft zoveel meer te bieden. Wat te denken van het zonnige Barbados; geboorte-eiland van Rihanna en bakermat van de traditionele rum. Een eiland om verliefd op te worden… 

Ontsproten uit koraal

Het eiland Barbados in het Caribisch gebied behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Met zijn 430 vierkante kilometer en ruim 295.000 inwoners is het niet overdreven groot maar klein kan je het eiland zeker niet noemen. Aan de zuid- en de westkust liggen veel stranden met fijn zand en azuurblauwe wateren, terwijl het binnenland veel heuvels en groen kent. De stranden zijn omringd door koraalriffen; niet zo vreemd Barbados is zelf ontstaan uit een groot koraalrif. Het eiland is dan ook erg populair bij duikers.

Barbados

Foto: Visit Barbados

De officiële munt is de Barbadiaanse dollar, waarvan 1 dollar ongeveer gelijk staat aan 0,44 euro. De voertaal is Bajan, een creoolse taal, maar de officiële taal is Engels dat iedereen spreekt. Mocht je afreizen naar dit prachtige zonovergoten plekje, dan kun je dat sinds kort doen via een rechtstreekste vlucht met de KLM of je vliegt vanaf Frankfurt met Eurowings Discover. Eenmaal daar, dan moet je deze 7 dingen absoluut gedaan hebben: 

1. Rondje eiland 

Je kunt natuurlijk een auto huren om zelf over het eiland te tuffen, maar als je in een dag wil worden bijgepraat over de rijke geschiedenis van het eiland, het ontstaan ervan en een paar mooie plekjes wil spotten, doe je er goed aan om een busje te huren met een lokale gids. Wij deden de The Footprints of our Heritage tour, onder de bezielende begeleiding van Ronnie Carrington. Deze goedlachse local hero weet je alles te vertellen over het ontstaan van het eiland, de lokale gebruiken en dito bevolking en neemt je mee naar adembenemende kliffen en uitzichten. 

2. Genieten van rust en natuur 

Wie een weg uit de drukte zoekt en naar Barbados komt om puur te relaxen, wijkt uit naar de oostkant. Hier is de natuur op zijn mooist, zijn meest rauw en ongerepts.  Een verblijf dat we absoluut aanraden is de  Eco & Lifestyle Lodge; een klein boetiekhotel met een paar kamers met uitzicht op de tuin. Dit is echt het paradijs op aarde! 

Foto: Jan Meijroos

 3. Rum tastings

Het bekendste exportproduct van Barbados is niet Rihanna maar Barbados Rum. Als je echte rum wil heb je het over Barbados Rum en niets anders volgens de lokale bevolking. Men neemt het hele rum destilleerproces dan ook uitermate serieus. Niet zo vreemd want hier wordt de oudste rum ter wereld geproduceerd door de Mount Gay-distilleerderij. Het bedrijf is al ruim driehonderd jaar actief met rum en staat synoniem voor Barbados. 

Samen met St. Nicholas Abbey en Foursquare – die laatste won de 2021-editie van de International Wines & Spirits Competition – vormen de drie rumdistilleerders het kloppend hart van de traditionele rum-industrie. Van moderne rumproductie (met toevoeging van allerlei chemicaliën) moet men niets hebben. En terecht, wie een van de vele proeverijen bijwoont, zal nooit meer hetzelfde naar rum kijken. Of het nu pure rum is (dat je drinkt als een goed glas cognac of whisky), in een cocktail of in een Rum Punch. 

Foto: Visit Barbados

4. Plankgassen door de jungle

Op zoek naar adrenaline? Ook dat kan in Barbados. Rondcrossen op een quad of duinbuggy, onder begeleiding overigens, veiligheid staat voorop, door de natuur laat je Barbados weer op een hele andere manier beleven 

Foto: Jan Meijroos

5. Zoek de drukte en luxe op, Bridgetown

Wie de rust en ongereptheid van de oostkust achter zich wil laten en wat meer centraal wil vertoeven, begeeft zich richting de oostkust, rondom de stranden en de hoofdstad Bridgetown. Uiteraard deze kant van het eiland wat meer toeristisch maar daardoor kun je ook genieten van het uitgaansleven en de vele (cocktail)bars en restaurants die voor handen zijn. Er wordt tot in de late uurtjes gedanst en op iedere hoek van de straat vind je wel een eettentje, barretje of stalletje voor een hapje of een drankje. Geen fan van een groot en modern hotel? Wij sliepen hier in de superdeluxe villa van St. James; verspreid over twee verdiepingen met 10 suites met ieder een eigen badkamer, twee keukens, twee gemeenschappelijke ruimte, een privézwembad en directe toegang tot het strand van Paynes Bay. 

6. Huur een catamaran, zwem met schildpadden 

Barbados is spectaculair vanaf én op het water. Snorkelen, duiken en suppen zijn bezigheden die op de stranden in de buurt van hotels of daarbuiten kan doen. Wie het breed kan laten hangen, huurt een dag(deel) een catamaran met crew. Deze varen je naar verschillende hotspots, garanderen je een zwemtochtje met schildpadden (niets minder dan magisch) en serveren aan boord op een smakelijke lunch, (rum) cocktails en een Spotify-lijst vol, hoe kan het ook anders, Bob Marley- en Rihanna-songs.

Foto: Visit Barbados

7. Eet je buikje rond

In Barbados weten ze wat lekker eten is. Verse vis is uiteraard op ieder menu te vinden – denk aan vliegende vis, de Mahi Mahi (goudmakreel) of de bekende Fish Cutter-sandwich – maar de mix van inheemse en uitheemse invloeden maakt dit eiland een feest voor fijnproevers. Vistaco’s, heerlijke pasta’s, vlees, vers fruit en gestoofde en gegrilde groenten maken dat er voor ieder wat wils is. Geen zin om uit eten te gaan of ingrediënten te koken? Een traditionele kookworkshop van de upcoming chef Trevon Stoute doet je je vingers aflikken. Stoute gebruikt de traditionele keuken en geeft er een moderne twist aan. Zeer de moeite waard. 

Meer informatie over Barbados vind je op de website van Visit Barbados.