Kans is groot wie rond lunchtijd over de Amsterdamsestraatweg in Baarn reed, opgehouden is door het wrak van een rode supercar, een Ferrari Enzo om precies te zijn. Een bestuurder van de Ferrari, die met groene platen reed, knalde vandaag rond 11.30 uur tegen een boom aan.

Exclusieve Ferrari Enzo

De term ‘exclusief’ is beslist van toepassing, wetende dat er in Nederland slechts drie op kenteken staan en er wereldwijd maar 400 exemplaren van zijn gefabriceerd. En dat gegeven is terug te zien in de waarde. De auto werd exact twintig jaar geleden in 2002 verkocht voor € 909.000, maar zou voor het incident nog een waarde vertegenwoordigen van € 3 miljoen.

De bestuurder zou volgens De Gooi- en Eemlander een monteur van autobedrijf Kroymans uit Hilversum zijn. Na onderzoek van het ambulancepersoneel ter plaatste bleek hij zonder ernstig letsel vanaf gekomen te zijn. Maar dat geldt niet voor de Italiaanse hengst. Zowel het rechtervoor- en achterwiel, compleet met de aandrijfassen, zijn totaal verwoest.

Eerlijk is eerlijk: het zijn ook aardig wat paarden om onder controle te houden. De gerespecteerde steigerende bolide heeft een g V12-motor en een cilinderinhoud 6,0-liter met 651 pk. Met deze getallen doet de sportwagen slechts 3,3 seconden doet over de 0-100 km/h op weg naar een topsnelheid van 351 km/h.

Formule 1-technologie

De Ferrari Enzo werd in de periode van 2002-2004 ontwikkeld en gemaakt met behulp van Formule 1 -technologie, zoals een carrosserie van koolstofvezel , een automatische versnellingsbak in F1-stijl. Uiteraard werd het vernoemd naar de oprichter van het merk uit Maranello. In 2004 werd de 400e productie-auto gebouwd en geschonken aan de Paus, die later werd verkocht bij een veiling van Sotheby’s voor $ 1,1 miljoen.