Gezamenlijk zijn wij mensen een behoorlijk slim stel, althans dat vinden we zelf. Tijdens onze relatief korte tijd op deze planeet hebben we atomen gesplitst, zijn we op de maan geweest, hebben we infrastructuur opgebouwd en een hele nieuwe computerrevolutie tot stand gebracht. De meeste van deze uitvindingen en ontdekkingen zijn echter collectieve inspanningen geweest dan het geïnspireerde genie en zwoegen van één persoon. Forbes heeft daarom uitgezocht wat de slimste landen ter wereld zijn. Lezen jullie mee?

5. Nederland

Juist! We staan op plek 5. Er is voor deze lijst gekeken naar het gemiddelde IQ van de bevolking, de schoolprestaties en de Nobelprijs winnaars in het verleden. Ons land domineert vooral als we kijken naar het gemiddelde IQ van de bevolking. Er is slechts één land dat beter presteert op dit gebied, namelijk Singapore.

Slimste landen ter wereld

Ook staan we op plek 11 als het gaat om Nobelprijs winnaars in het verleden. De laatste werd uitgereikt aan de scheikundige Ben Feringa, in 2016. In de top-5 staat nog 1 ander Europees land, wat inhoudt dat Nederland volgens Forbes het op-een-na slimste Europese land is ter wereld. Die kunnen we in onze zak steken!

4. Verenigde Staten

Voor sommigen komt dit als een verrassing, maar de Verenigde Staten staat op plek 4. De hoge plek in de ranglijst is vooral te danken aan het verleden, namelijk de Nobelprijs winnaars. Als er wordt gekeken naar IQ en schoolprestaties, zouden ze een veel lagere plek op de ranglijst krijgen. De Nobelprijs wordt al tientallen jaren gedomineerd door de Amerikanen, 368 stuks in totaal, maar hier komt in de toekomst waarschijnlijk verandering in.

Amerika

3. China

Wie aan China denkt, komt hoogstwaarschijnlijk snel uit bij de slimme bevolking. Wij kunnen ons de uitspraak “als je denkt dat je iets goed kunt, is er altijd iemand uit China die het beter kan” maar al te goed herinneren. Met een reden dus, want China staat op plek 3 van de slimste landen ter wereld.

China

De Chinezen blinken vooral uit in de gemiddelde IQ-ranking. Ook als er wordt gekeken naar de schoolprestaties en het schoolsysteem behalen ze een goede score. Als de Nobelprijs winnaars van het verleden niet mee zouden tellen, had China hoogstwaarschijnlijk op een verdiende plek 1 gestaan. Deze is echter weggelegd voor een ander land.

2. Zwitserland

Zwitserland is het slimste Europese land ter wereld. Kijkend naar alle 3 de factoren, scoren ze overal goed op. Ze zijn nergens het beste in, maar halen hun hoogste score bij de Nobelprijs winnaars in het verleden. Ook de gemiddelde IQ-scores en de schoolprestaties zijn goed, wat ervoor zorgt dat Zwitserland plek 2 van deze lijst bemachtigd.

Slimste landen ter wereld

1. Japan

Het slimste land ter wereld is Japan. De Aziatische intelligentie is bij Japan al tientallen jaren zichtbaar en het land heeft ook een rooskleurige toekomst – als we de onderzoeken moeten geloven. Het land scoort uitmuntend op alle vlakken en blinkt het meest uit in de schoolprestaties. In totaal kent het land 26 Nobelprijs winnaars en heeft de bevolking een gemiddeld IQ van 104,2.

Als we de onderzoeken en resultaten van Forbes moeten geloven, zullen de Aziatische landen in de toekomst de slimste landen ter wereld worden. Dit is te danken aan de goede schoolsystemen die de landen bieden. Nederland loopt daarin ver achter op de rest, aldus Forbes.

Slimste landen