In 2019 overtrof Blaricum Bloemendaal ook al als duurste gemeente, maar maakte het jaar daarop een inhaalslag. Klaarblijkelijk niet voor lange duur, want Blaricum is ondertussen de gemeente waar de huizenprijs het allerhoogst ligt. Nederlandse koopwoningen zijn in januari van 2022 met 21% gestegen in vergelijking met een jaar eerder, terwijl je in ‘t Gooi, en met name Blaricum, het meeste kwijt zijn.

Blaricum is weer de allerduurste gemeente

Die stijging van 21% vertaalt zich in het statistiek dat de gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning van € 387 duizend op jaarbasis de hoogst gemeten prijs is sinds het begin van de meting in 1995, en € 52 duizend meer dan in 2020. Dat blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Echter is er volgens hen nog een opmerkelijk record verbroken. Zo zijn er voor het eerst in de geschiedenis gemeentes waar de gemiddelde verkoopprijs boven de € 1 miljoen uitkwam. En dat gaat nou net over de twee gemeentes waar we het nu verder over gaan hebben: het welvarende Bloemendaal (€ 1,008 miljoen) en het Gooische Blaricum (€ 1,067 miljoen).

Blaricum

Foto: CBS, Kadaster

Uit deze peiling, op basis van cijfers uit 2021, blijkt dus meteen dat Blaricum Bloemendaal opnieuw heeft overtroffen in waarde. In Blaricum werd in 2021 ook de hoogste koopsom voor een bestaande woning gemeten: gemiddeld: € 1 miljoen. In 2020 was de hoogste gemiddelde prijs voor een koopwoning nog € 832 duizend, dat was in Bloemendaal.

De goedkoopste gemeente in Nederland

De troostprijs gaat wederom weer richting het Groningse Pekela, waar een bestaande koopwoning gemiddeld € 200 duizend kost. In 2020 vond in Pekela ook al de laagste gemiddelde transactieprijs plaats: gemiddeld € 164 duizend.

De gemiddelde koopsom tussen Blaricum en Pekela verschillende met maar liefst € 867 duizend, terwijl dat in 2020 nog slechts € 699 duizend was. “De gemiddelde transactieprijs van een woning in Blaricum was ruim 5 keer zo hoog als in Pekela.”