Op Netflix verscheen begin februari een film over de zogeheten ‘Tinder Swindler”. Zijn echte naam is Shimon Hayut en komt uit Israël. Hij gebruikte Tinder om dames op lichten en deed zichzelf voor als zoon van een miljonair. Om de slachtoffers bij te staan in hun financiële leed, werd een GoFundMe opgericht die uiteindelijk de pijn hebben verzacht.

De strategie van de Tinder Swindler

Simon Hayut verzon allemaal redenen om naar andere landen te gaan per privéjet voor ‘business’. Vervolgens kwam hij in de problemen en zouden zijn vermeende ‘vijanden’ hem koud willen maken, terwijl er eigenlijk niets aan de hand was. Hij mocht zogenaamd niet getraceerd worden en doormiddel van betaalpassen van de dames kon hij dat voorkomen. Helaas trapte er toch veel dames in zijn listige streken.

Tinder Swindler

Zodra hij toegang had tot de bankpassen liet hij weinig van zich horen en liet hij de slachtoffers zitten met behoorlijke schulden en talloze onbetaalde leningen bij verschillende banken.

Drie van de velen slachtoffers

Drie van de slachtoffers doen hun verhaal in de Netflix-film en via de media ontmaskeren de Israëlische oplichter. Het gaat om een Nederlandse vrouw uit Amsterdam, een Zweedse dame uit Stockholm en een dame uit Noorwegen, Oslo.

Tinder Swindler

Zij waren ook diegene die meer dan tienduizenden euro’s erdoorheen hebben gejaagd om Shimon Hayut te helpen met zijn zogenaamde problemen, terwijl Hayut ondertussen een super-de-luxe leventje leed en steeds meer meiden in zijn netwerk zover probeerde te krijgen om hem geld te geven.

Meer dan een ton opgehaald

De dames konden na het filmdebuut rekenen op sympathie van de buitenwereld en maakten een GoFundMe aan om zichzelf te laten helpen. Op het moment van schrijven is er meer dan £ 133.000 opgehaald, omgerekend circa € 162.000. De hoogste donatie werd anoniem gedaan en ging om een bedrag van £ 3000.