Astronaut Neil Armstrong zette in 1969 als eerste mens ooit een voet op de maan. En uiteraard nam hij ook een souveniertje mee vanaf deze planeet. In de vorm van maanstof. Eerder deze week zijn vijf buisjes met een kleine hoeveelheid van deze maanstof afgehamerd op een bedrag van meer dan een half miljoen dollar.

Apollo 11

De ruimtemissie Apollo 11 verliep succesvol en Armstrong landde zonder problematiek met zijn team op de maan. Na 10 minuten op de schepte de Amerikaan wat grond van de maan om het materiaal veilig te stellen. “Het oppervlak is fijn en poederachtig”, zei hij tegen het controlecentrum in Houston.

Het noodmonster was het eerste materiaal dat ooit van een andere planeet werd verzameld. De Apollo 11-astronauten namen in totaal 21,6 kilo aan materiaal mee van de maan, waaronder het noodmonster van 500 gram dat Armstrong als eerste in een zakje schepte.

Maanstof

“Kavel 21 dat op uw schermen wordt getoond, biedt een unieke kans om een ​​door NASA geverifieerd stuk van het Apollo 11-monster voor noodgevallen te bezitten”, zei Ian Ehling, Bonhams’ directeur van Fine Books and Manuscript, voordat hij het bod opende voor $ 220.000.

Maanstof werd per ongeluk verkocht

Het unieke materiaal had eigenlijk nooit geveild of verkocht mogen worden, omdat maanmateriaal volgens de Nasa bewaard moet worden voor onderzoek. Echter werd het zakje met het stof in de jaren 70′ ‘per ongeluk’ verkocht. De eigenaresse wist lange tijd niet wat voor uniek materiaal ze in handen had, tot Nasa op haar verzoek in 2015 bevestigde dat in de naden van het zakje wat losgekomen maanstof zat. De Ruimtevaartorganisatie probeerde het via de rechter terug te krijgen, maar waren hier onsuccesvol in.

De eigenaresse verkocht het zakje zelf voor € 1,8 miljoen door en de kleine hoeveelheid maankorrels werd gisteren opnieuw geveild tijdens een veiling van veilinghuis Bonhams in New York. De opbrengst werd geschat tussen de 800.000 en 1,2 miljoen, maar de kostbare substantie werd uiteindelijk op de kop getikt voor $ 504.000 (€ 462.000) door een onbekende koper.

Terug naar de maan

De laatste keer dat een mens op de maan was is dus al ruim 50 jaar geleden, maar daar wil de Verenigde Staten verandering in brengen. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft het Artemis-programma in het leven geroepen om omstreeks 2025 en 2026 terug te keren naar de maan.