Wie op een luie zondag weleens een paar afleveringen van Below Deck heeft gezien, is vast razend benieuwd naar wat de gasten op een charterjacht kwijt zijn voor hun relatief korte verblijf op de zee. All-inclusive chartertarieven zijn niet vanzelfsprekend in deze elite-branche, dus gasten mogen verwachten dat ze meer betalen dan alleen de basistarieven die over het algemeen worden genoemd op de website van de verhuurder.

Jachten charteren

Simpel gezegd is charteren van een jacht het betalen van een vergoeding voor het verhuren van een superjacht voor een afgesproken periode met een bepaald reisschema. Tijdens zo’n chartervakantie heb je als gast vrije toegang tot alle voorzieningen die het desbetreffende schip te bieden heeft.

Flying Fox 136 meter - charteren

Denk aan een zwembad, strandclub of bioscoop, maar ook een personeelsteam die je dag in dag uit in de watten leggen en gastronomische maaltijden serveren. Ook hebben jachten in de hogere prijsklasse waterspeelgoed aan boord, zoals wakeboard, jetski’s en kleinere speedboat om gemakkelijk de kust te verkennen.

Flying Fox

Voor een chartervakantie ben je al gauw meer dan van minimaal € 14.000 per week voor een jacht van nog geen 20 meter, maar wie groots wil uitpakken, bijvoorbeeld met het 136 meter lange jacht Flying Fox, mogelijk in eigendom van Jeff Bezos, betalen maximaal € 3.000.000 per week voor een chartersessie van een week. Het enorme gevaarte werd in 2019 afgeleverd door de Duitse scheepswerf Lürssen en kan 22 gasten en 54 bemanningsleden aan boord ontvangen.

Een bijzonder hoogtepunt is het zwembad van 12 meter lang, dat dwars over het hoofddek loopt, een primeur voor een superjacht van deze omvang. Het interieur bestaat deels uit bamboe, heeft echte bomen staan en is uitgerust met 10 ultiem luxe VIP-cabines met eigen badkamer. Ook huist het schip een spa van 400 m² met 2 verdiepingen, een mega jacuzzi en kunnen gasten hun smaakpapillen verwennen door chef-koks met uitgebreide kennis van Michelin-sterrenrestaurants.

Eventueel bijkomende charterkosten

Over het algemeen geldt: hoe groter en langer het jacht, hoe hoger de kosten van het charteren, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn namelijk meerdere factoren in spel die de kosten hevig kunnen beïnvloeden, zoals het seizoen, de faciliteiten op het vaartuig en status, voorwaarden per locatie, eten en drinken, dokgeld (om ligplaatsen af te betalen), communicatiekosten en is het onbeleefd om als gast geen fooi te geven.

Je hebt dus de kans om de kosten onder controle te houden en toch te genieten van een luxe charter, maar dan moet je alles van te voren wel goed uitpluizen.

https://www.youtube.com/watch?v=jpOyjH5RTJI&ab_channel=ImperialYachts