Deze onbetaalbare Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé bleek niet helemaal onbetaalbaar en werd in het geheim geveild voor maar liefst € 132 miljoen. De wagen is daardoor in één klap de allerduurste auto ooit.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé

Mercedes-Benz beweerde altijd dit uiterst exclusieve model nooit te verkopen, maar het tegendeel werd recentelijk bewezen. De wagen werd in het geheim geveild voor een goed doel en bracht daarbij ruim € 130 miljoen euro op. Omdat de auto zo uniek is werd vaak gezegd dat het een onbetaalbaar exemplaar zou zijn.

In 1956 werd de auto bedacht door Daimler-Benz voor de racerij. De wagen heeft echter nooit deelgenomen aan een race aangezien Mercedes besloot te stoppen met racen wegens een heftig ongeluk tijdens een race. Tijdens een 24-uursrace van Le Mans kwamen coureur Pierre Bouillin en 83 toeschouwers om. Bovendien raakten minstens 180 mensen gewond. Na het plaatsvinden van dit tragische ongeval besloot het automerk Mercedes-Benz om niet meer deel te nemen aan deze races.

Uhlenhaut maakte er een bedrijfswagen van

De 300 SLR Coupé raceauto was toen al wel gemaakt voor het volgende seizoen, maar zou hier dus nooit in actie zijn gekomen. De wagen werd vervolgens door Rudolf Uhlenhaut gebruikt als bedrijfswagen en is op die manier aan z’n volledige naam gekomen. Uhlenhaut is sindsdien nooit meer te laat gekomen op z’n werk. De 300 SLR Coupé was destijds namelijk de snelste auto ter wereld met een topsnelheid van zo’n 290 km/h.

De wagen zou volgens Mercedes-Benz nooit verkocht worden en daarom dus onbetaalbaar zijn. Waarom Mercedes er uiteindelijk tóch voor heeft gekozen om deze legendarische auto te verkopen is niet bekend. Als het om een goed doel gaat kan het imago van de autofabrikant natuurlijk een rol spelen.

Vorige record

De nieuwe eigenaar heeft echter niet zo veel aan z’n nieuwe bolide. Hij mag namelijk niet met de wagen pronken op de weg en ook niet op de socials. Dat is uiteraard wel een domper, zeker als je kijkt naar het immense prijskaartje. Deze Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé staat met stip op één als het gaat om duurste auto’s ter wereld. De tweede plaats is nu weggelegd voor de Ferrari 250 GTO die ‘slechts’ € 46 miljoen opleverde in 2018.