Op 29 mei vond de laatste wedstrijd plaats en werd bekend welke 18 ploegen in het seizoen 2022/23 in de Eredivisie gaan spelen. In totaal is er komend seizoen € 74 miljoen te verdelen, schrijft het AD. De hoeveelheid wordt bepaald onder meer op basis van de eindrangschikking en de laatste tien seizoenen.

Hoe worden de televisiegelden verdeeld?

Ondanks dat er voor sommige clubs nog weinig voor te spelen was, is de positie op de ranglijst erg belangrijk. De zogeheten televisiegelden kunnen voor meer inkomsten zorgen wanneer een club hoger eindigt dan de concurrentie. Zoals verwacht pakt Ajax van deze inkomsten het meest. PSV staat op de tweede plaats en Feyenoord bestrijkt de derde plaats.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eredivisie (@eredivisie)

De clubs krijgen elk jaar een bepaald aantal punten op basis van de resultaten. Na de 34 speelrondes wordt het geld verdeeld op basis van deze resultaten, inclusief de laatste tien seizoenen. De meest recente seizoenen zijn het belangrijkst, en de seizoenen van tien jaar geleden het minst, maar zouden daarentegen wel het verschil kunnen maken.

Degraderen en promoveren

Degraderen is nooit leuk, maar financieel is het ook een mokerslag van jewelste. Willem II en PEC verdiende beiden ongeveer € 2,6 miljoen aan tv-inkomsten en van dat bedrag blijft er maar een magere 60% over. Daarvan is zo’n € 600.000 ‘degradantenvergoeding’. Spelen de clubs het seizoen daarop nog steeds in de eerste divisie, dan ontvangen ze nog maar € 400.000 aan televisiegelden en het seizoen daarop wordt het door twee gedeeld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eredivisie (@eredivisie)

FC Emmen werd kampioen in de Keuken Kampioen Divisie en promoveren naar de Eredivisie. FC Volendam is volgend seizoen na 13 jaar ook weer terug op het hoogste niveau in Nederland en datzelfde geldt voor Excelsior, na een knotsgekke promotiekraker tegen ADO den Haag – waar het behoorlijk uit de hand liep.

De promotie van Excelsior betekent goed nieuws voor SC Cambuur, want de club uit Leeuwarden kan zo’n 1,5 ton extra tv-gelden tegemoetzien.

Afgeronde televisiegelden seizoen 2022/23

1. Ajax: € 9,3 miljoen
2. PSV: € 8,3 miljoen
3. Feyenoord: € 7,5 miljoen
4. AZ: € 6,5 miljoen
5. Vitesse: € 5,8 miljoen
6. FC Utrecht: € 5,1 miljoen
7. FC Groningen: € 4,3 miljoen
8. SC Heerenveen: € 3,6 miljoen
9. FC Twente: € 2,8 miljoen
10. Sparta Rotterdam: € 2,6 miljoen
11. Fortuna Sittard: € 2,4 miljoen
12. SC Cambuur: € 2,3 miljoen
13. NEC: € 2,1 miljoen
14. RKC Waalwijk: € 2 miljoen
15. FC Emmen: € 2 miljoen
16. Go Ahead Eagles: € 1,9 miljoen
17. Volendam: € 1,9 miljoen

* Excelsior hoort ook in de lijst, maar hoeveel zij zullen ontvangen, is nog onbekend. Hierdoor kunnen de televisiegelden iets afwijken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Heracles Almelo (@heraclesalmelo)