Ferrari is niet gediende van replica’s en al helemaal niet als ze gebaseerd zijn op hun rode paarden. De Nederlandse eigenaar van Veni Vidi Vici Classic Cars B.V. heeft het voor de tweede keer aan de stok gekregen met het automerk uit Maranello, omdat de Italianen woest zijn vanwege zijn Chevrolet Corvette C4 die is omgebouwd naar een Ferrari-replica.

Ferrari ziedend wegens nagemaakte 365 Daytona Spider

Het Italiaanse automerk wil namelijk onder geen beding dat er wagens rondrijden die ook maar iets weg gemeen hebben met die van hen en spande daardoor een rechtszaak aan om te zorgen dat de vermeende na-aper vernietigd zou worden. Echter zonder succes, want de rechtbank in Amsterdam oordeelde in het voordeel van de Nederlander.

In 1984 won Ferrari een rechtszaak tegen het Amerikaanse McBurnie Coachcraft, die 80 replica’s bouwde van de in 1969 geïntroduceerde Spyder-versie van de Ferrari 365 GTB4, een cabrio onder de naam Ferrari 365 GTS4. Dat weerhield het Nederlandse Veni Vidi Vici er niet van om zo’n McBurnie in 2015 aan te schaffen voor € 37.500,-. Op de website Classic Driver werd deze vervolgens aangeboden voor € 49.500, wat voor Ferrari de druppel was.

“Merkinbreuk kan ook met een minder ingrijpend middel worden bereikt.”

Eerder wilde men bij Ferrari al een andere replica van de aardbodem laten verdwijnen, zonder succes, maar deze keer stortte ze zich volledig op de 202-pk sterkte 365 Daytona Spider van Veni Vidi Vici. Alhoewel de gelijkenissen duidelijk aanwezig zijn, voelt de rechtbank zich niet genoodzaakt om de auto richting het autokerkhof te sturen. Ze zien namelijk in dat “merkinbreuk ook met een minder ingrijpend middel kan worden bereikt.”

“De rechtbank is van oordeel dat geen sprake is van een overeenstemmende totaalindruk. Redengevend is het volgende. Duidelijk is te zien dat de sportauto’s een zelfde soort stijl hebben; een lange, brede, platte motorkap, een kortere achterzijde en een lijnenspijl aan de zijkant van de auto. Toch springen de verschillen het meest in het oog.”

De eigenaar van de omgebouwde Chevrolet Daytona moet een aantal kenmerken aan de auto aanpassen of verwijderen. Dat zijn de Ferrari letters aan de achterzijde boven nummerbord en een aantal logo’s: het Ferrari paardje: in geel rechthoekje voorzijde boven nummerbord, het paardje als zodanig in knipperlicht voor, en het paardje als zodanig op het stuurwiel.

Lees hier het rapport van de volledige uitspraak.