Juist, ja. Dat leest u goed. Circa twee jaar geleden was deze Italiaans-geïnspireerde villa één van de duurst te koop aangeboden huizen ter wereld toen het werd aangeboden voor $ 160 miljoen. Echter werd het herenhuis in Beverly Hills vorig jaar april geveild door de Hongaarse-Amerikaanse miljardair Steven Udvar–Házy voor 70% minder: $ 51 miljoen.

Villa Firenze

‘Villa Firenze’, zoals de villa wordt genoemd, is gelegen in een omheind deel en beslaat zo’n 4 hectare aan grond, terwijl er maar liefst 2.938 maar vierkante meter aan leefruimte aanwezig is. Nadat er vijf jaar lang vaklieden op en af reden, werd het pand uiteindelijk in 1998 voltooid.

Villa Firenze

En wel met maar liefst 12 slaapkamers en 14 badkamers. Kenmerkende details zijn gewelfde plafonds en het gebeeldhouwde lijstwerk, maar het lijstje van luxe voorzieningen is iets langer. Zo kunnen we een zwembad met een poolhouse met twee slaapkamers noteren, evenals basketbal- en tennisbanen en zelfs een voetbalveld.

Binnen iets meer dan een jaar $ 69 miljoen meer

Hoewel er amper een jaar geleden ‘slechts’ $ 51 miljoen voor werd betaald op een veiling, wordt er momenteel $ 120 miljoen voor gevraagd. Zelfs wetende dat de huizenprijzen in Californië de pan uit vliegen, is een marge binnen een jaar van bijna $ 70 miljoen op z’n zachts gezegd opmerkelijk.

De makelaar van dienst, Richard Klug, legt aan Robb Report uit hoe ze op dat duizelingwekkende bedrag kwamen: “We begonnen met $ 70 miljoen en gingen vervolgens vergelijkingen maken van huizen in de buurt”, zegt Klug. “Een met ongeveer dezelfde vierkante meters had slechts 2,2 hectare en kostte minstens $ 50 miljoen. Het kost ook ongeveer $ 10 miljoen per hectare voor het vlakke land dat bij het eigendom hoort.”

Belangstelling? Bezoek de website van  Sotheby’s International Realty en zie daar ook het resterende beeldmateriaal.