Tot op de dag van vandaag gebruikt men de uitdrukking ‘rijke stinkerd’, maar waar komt deze uitdrukking nu eigenlijk vandaan? Deze uitdrukking is bij iedereen wel bekend terwijl niemand daadwerkelijk weet hoe deze spottende opmerking is ontstaan. Daarom zijn wij op onderzoek uitgegaan.

Uitdrukking met spottende ondertoon

De uitdrukking ‘rijke stinkerd’ wordt vaak op een spottende, kwade of jaloerse manier gebruikt tegenover een persoon met veel geld. De exacte herkomst van deze uitspraak is niet bekend, maar er zijn een aantal theorieën die goed zouden kunnen kloppen. Misschien is ‘stinkerd’ simpelweg een scheldwoord waar vervolgens ‘rijk’ voor geplaatst wordt. Een rijk persoon die uiterst vervelend is zou dan een ‘rijke stinkerd’ zijn. Dit klinkt toch erg logisch, maar de herkomst zou ook op een andere manier plaats hebben kunnen vinden.

Theorieën over de herkomst

De uitdrukking werd vanaf de 19e eeuw pas gebruikt op de manier zoals wij hem nu kennen en daarmee is de uitdrukking dus relatief jong. Zo ligt de herkomst van het gebruiken van ‘stinkerd’ als scheldwoord wél enorm ver terug in de geschiedenis. Daarom zijn er dus ook zoveel theorieën over de herkomst van de uitdrukking.

‘Rijke stinkerd’ zou bijvoorbeeld van stinkend rijk kunnen komen. Stinkend is in dat geval als versterking gebruikt voor het woord ‘rijk’. Heel erg rijk zou in dat geval hetzelfde zijn als stinkend rijk en daaruit voort komt dan rijke stinkerd. De uitdrukking ‘stinken van het geld’ was destijds al van toepassing en betekende dat een persoon zo veel geld zou hebben dat diegene er zelfs naar zou stinken.

Ook zou de uitdrukking bij de dure parfums die alleen rijke mensen konden betalen vandaan kunnen komen. Mensen met veel knaken konden vroeger als enige zeer dure en lekkere luchtjes aanschaffen. Uit jaloezie maakten de armen mensen er ‘rijke stinkerd’ van, terwijl de rijken eigenlijk lekkerder roken.

De meest bekende verklaring is dat rijke mensen vroeger een graf aan de voorzijde van de kerk konden betalen. Ze zouden dus duidelijk zichtbaar liggen te ‘stinken’ in hun graf. Of dat deze lucht daadwerkelijk te ruiken was is niet duidelijk en onwaarschijnlijk.