De deuren van de beruchte nachtclub Les Caves du Roy in Hotel Byblos in Saint-Tropez werden in 1952 geopend. Sindsdien staat het bekend als één van de meest extravagante nachtclubs, die veel bezocht worden door A-listers en andere notabele figuren. “Je kunt er 100 procent zeker van zijn wanneer je elke zomer de tijdschriften opent en de sterren naar St. Tropez ziet komen, dat ze een keer tijdens hun verblijf Byblos of Les Caves du Roy passeren.”

Ontmoetingspunt voor A-listers

Door de jaren heen hebben heel wat A-listers de dansvloer van Les Caves du Roy onveilig gemaakt. The Rolling Stones, The Beatles, Prince Charles, Cher, Jack Nicholson, Clint Eastwood, George Clooney, Bill Gates, Leonardo DiCaprio, Beyoncé, Jay-Z, Naomi Campbell , Sylvester Stallone en Lewis Hamilton en vele anderen hebben nachtenlang gefeest in de Zuid-Franse nachtclub.

“Les Caves du Roy wordt vereerd door nachtclubbezoekers en beroemdheden van over de hele wereld en ademt nog steeds dezelfde vrolijke en ontspannen sfeer uit als toen het meer dan 50 jaar geleden voor het eerst zijn deuren opende.”

De oprichting van nachtclub Caves du Roy

Jean-Prosper Gay-Para werd geboren in Beiroet als zoon van een Libanese moeder en een Franse vader. Van een bescheiden begin had hij op achtjarige leeftijd zijn roeping in het leven al gevonden, werkend in het restaurant van zijn vader en leerde hij over gastvrijheid.

Nachtclub

In 1952 opende hij een hotel Palm Beach en de nachtclub ‘Le Corsaire’. Maar ook in Frankrijk begon de ‘Koning van de nacht’ voet aan wal te krijgen. Hij opende daar de deuren van Excelsior, een hotel, gevolgd door de nachtclub Caves du Roy.

1.000 flessen champagne per nacht

De toko gaat dus al meer dan 50 jaar mee en blijft een van de meest exclusieve en iconische nachtclubs ter wereld. Naar verluidt 1.000 flessen champagne per nacht in het hoogseizoen. De terloopse suggestie van een vriend bracht Gay-Para ertoe zijn visioen van Beiroet te transporteren naar St. Tropez en opende een hotel in de schaduw van Henry IV’s Citadel, genoemd naar de kleine Libanese havenstad Byblos, met een nachtclub die een exacte replica was van de originele Les Caves du Roy in zijn Excelsior Hotel in Beiroet.

Oorlog in Libanon forceerde Gay-Para om terug te keren naar zijn thuisland en zijn idyllische juweel in het zuiden van Frankrijk te verkopen toen hij vertrok. De nieuwe eigenaar, Sylvain Floirat, zorgde ervoor dat in zijn afwezigheid het feest alsnog doorging. ‘The show must go on.’

‘De tempel van de Tropeziaanse nachten’

“Ons geheim is het geheim bewaren. Omdat discretie het grootste deel van moed is, lekt er weinig uit langs de champagnedampen aan de deuren, behalve het gefluister van de grootsheid van het feest binnen”, vertelt Antoine Chevanne, de kleinzoon van Sylvain en CEO van Groupe Floirat, aan Maxim. “Je kunt er 100 procent zeker van zijn wanneer je elke zomer de tijdschriften opent en de sterren naar St. Tropez ziet komen, dat ze een keer tijdens hun verblijf Byblos of Les Caves du Roy passeren.”

Nachtclub Saint-Tropez