Op het IJ langs het Amsterdam Centraal Station varen boten op en aan, maar een jacht van 76 meter komt zelden voor. Toch konden hoofdstedelingen en toeristen Feadship’s superjacht ‘Boardwalk’ aanschouwen. Van maandag tot woensdagochtend lag het 76 meter lange jacht aangemeerd in de Amsterdamse haven naast het Centraal Station.

Superjacht ‘Boardwalk’ ligt in het centrum van Amsterdam

Dat een jacht het havengebied van Amsterdam trotseert is niet per se een primeur, maar woordvoerder van de Port of Amsterdam, Anja de Kiewit, noemt het toch bijzonder dat dit jacht zo pontificaal in het centrum lag. “Zo hartje centrum trekt natuurlijk wel extra bekijks.”

Feadship Boardwalk

Het jacht werd in 2021 gebouwd door Feadship van De Vries Group in Aalsmeer en bevatte een kostprijs van om en nabij de $ 150 miljoen. In totaal biedt het jacht ruimte aan zeker 14 gasten in zeven luxueuze slaapkamers en aan minstens 18 personeelsleden. De hutten zijn uitgerust met luxueuze stoffen en materialen als marmer en Swarovski-kristallen.

Daarnaast is het jacht voorzien van een helikopterdeck én helikopter, een wijnkelder met zo’n 120 flessen, een aantal bars, een fitnessruimte en een groot televisiescherm. “We hebben er veel tijd in gestoken. Het is gewoon zo elegant en smaakvol en voor mij gewoon tijdloos”, zegt ontwerper Amy Halffman over het interieur.

Eigenaar is “rijkste restaurateur ter wereld”

Het jacht vaart onder de vlag van de Kaaimaneilanden, de op één na populairste vlaggenstaat voor superjachten met in totaal 1260 geregistreerde jachten.

De eigenaar van het jacht is de Amerikaanse zakenman Tilman Fertitta, eveneens de eigenaar van basketbalteam Houston Rockets. In 2021 werd zijn vermogen door Forbes geschat op $ 6,2 miljard waarmee hij binnenkwam op nummer 158 op de Forbes 400- lijst van de rijkste Amerikanen. Hij wordt verder omschreven als de “rijkste restaurateur ter wereld”.

Begin 2021 voer de Boardwalk tijdens een ‘proefvaart’ al langs verschillende Nederlandse plaatsen en legde uiteindelijk aan in Rotterdam. Waarom het schip ditmaal ‘op bezoek’ was in Amsterdam, is niet bekend.
Vijf jaar geleden meerdere zelfs een van de grootste jachten ter wereld aan in dezelfde haven in de hoofdstad. Yacht A van Andrej Melnitsjenko kostte naar verluidt € 250 miljoen.
Yacht A

Yacht A in Amsterdam. (Foto: Egon Van Hoof)