Er wordt al enige tijd over gesproken, maar alles wijst erop dat Red Bull echt gaat beginnen met de productie van hun eigen sportwagen. Ze krijgt de naam ‘RB17’, zal gelijkenissen bevatten met de Aston Martin Valkyrie en beloofd peperduur en razendsnel te zijn.

RB17: eerste supercar door Red Bull

Voordat u al helemaal enthousiast wordt, moeten we toch vrijwel direct vermelden dat u er niet op de openbare weg mee mag. Daarnaast is de kans vrij klein dat u überhaupt ooit de kans krijgt om te ondervinden hoe deze unieke sportwagen rijdt, want de oplage wordt beperkt tot 50 stuks en de kostprijs ligt ergens rond de € 5 miljoen.

Hoewel het normaliter opmerkelijk is dat een drankjesmerk een raceauto gaat bouwen, maakt de aanwezigheid van Red Bull in de Formule 1 het een stuk logisch verklaarbaarder. De wagen, die op 27 juni werd aangekondigd, gaat dan ook samengesteld worden door de hightech-tak van de F1-racegroep van Red Bull. De bouw van de 50 sportwagens zal meer dan 100 nieuwe banen creëren op hun Technology Campus in Milton Keynes, het Verenigd Koninkrijk.

RB17 - Red Bull

Aston Martin Valkyrie

Adrian Newey, ontwerper van het F1-team, speelde eerder een sleutelrol bij het creëren van de high-performance Aston Martin Valkyrie (ter waarde van € 3,5 miljoen) en staat ook aan de wieg van de RB17 van Red Bull. “We willen dat deze auto prestaties levert van Formule 1-niveau”, zegt Newey. “Maar tegelijkertijd moet de wagen relatief eenvoudig te besturen zijn. Je moet er op elke snelheid comfortabel mee kunnen rijden, ook wanneer je naar de limiet gaat en qua performance in F1-sferen belandt.

Eerste auto van Red Bull voor niet F1-coureurs

Het is de eerste Red Bull-auto die gemaakt is voor burgers in plaats van professionele F1-coureurs, maar met deze informatie moeten we het vooralsnog grotendeels doen. Los van een trailer (zie hierboven) zijn er nog geen beelden naar buiten gebracht. In de komende jaren zal er stuk stukje bij beetje meer over worden bekend gemaakt, want naar verwachting zullen de eerste leveringen plaatsvinden in 2025.

Max Verstappen krijgt rol bij het nieuwe model

Onder de kap van de RB17 komt een 1100 pk sterke V8-hybridemotor te liggen waarmee de auto binnen 3 seconden richting de 100 km/h sprint. Er wordt gesproken over een topsnelheid van 350 km/u en qua ontwerp zal ‘ie een tikketje groter worden dan de Valkyrie met een streefgewicht van slechts 900 kg.

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft laten weten dat Max Verstappen een belangrijke rol zal spelen bij het gloednieuwe automodel. Zelf rijdt hij namelijk al in een Valkyrie, maar of ze vanuit het bedrijf ook een RB17 krijgen, is volgens Horner niet vanzelfsprekend: “Of ze er (Verstappen en Perez, red) voor kiezen om er een te kopen, dat moeten ze zelf weten, maar we zullen zeker gebruik maken van hun vaardigheden voor het testen en ontwikkelen van deze auto’s.”