De gewone VAR is alweer niet meer weg te denken uit het betaalde voetbal. Maar geregeld gaat het fout met dit systeem dat met een video-scheidsrechter de beslissingen op het voetbalveld ondersteunt. Een nieuw, semi-automatisch ‘buitenspel systeem’ moet bij het WK in Qatar aantonen dat kunstmatige intelligentie de VAR verder verbetert.

Semi-automatisch ‘buitenspel systeem’ volop uitgerold in Qatar

De invoering van de VAR – video assistant referee – moest verkeerde beslissingen in professioneel voetbal beperken vanaf 2016. Dat lukte ook, grotendeels. Het delegeren van bepaalde beslissingen naar een specifieke assistent die beduidend meer zag met zijn camerasysteem: waarom ook niet? 

Het menselijke oog is buitengewoon capabel in het herkennen van patronen. Maar als het aankomt op beslissen of een voetballer buitenspel staat, dan wordt het al snel lastig. De ogen van de scheidsrechters op het veld zijn niet altijd foutloos. De VAR, zo blijkt inmiddels, is dat ook niet. 

Zeker bij minieme verschillen. Zoals wanneer het vanuit de ene camera buitenspel is en vanuit de andere juist niet. Het wordt dan centimeterwerk dat soms lastig te overbruggen is met een dure cameralens.

Semi-automatisch ‘buitenspel systeem’ moet menselijke fouten verder inperken

De oplossing, het semi-automatisch ‘buitenspel systeem’, moet het beste van beide werelden combineren. De menselijke rol blijft onderdeel van de beslissing, maar het besluit volgt pas, nadat de ‘AI VAR’ de vele datapunten heeft geëvalueerd en de bevindingen heeft presenteert.

Het zit zo: twaalf camera’s registeren vanaf het stadiondak tegelijkertijd 29 datapunten van iedere speler, 50 keer per seconde. De precieze positie van een speler, zo ook van bijvoorbeeld van zijn armen en benen, wordt constant vastgelegd en vergeleken. Ook de voetbal is voorzien van een sensor die de precieze locatie 500 keer per seconde doorstuurt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HYPEBEAST (@hypebeast)

Eindexamen voor AI VAR in Qatar

De VAR krijgt vervolgens binnen enkele seconden een melding zodra er sprake is van buitenspel. Dan volgt zijn advies aan de arbitrage op het voetbalveld. Zo kunnen besluiten voortaan sneller en vooral accurater gemaakt worden, meldt FIFA.

Het semi-automatische ‘buitenspel systeem’, ook wel bekend als AI VAR, zal voor het eerst grootschalig worden uitgerold bij het 2022 FIFA-wereldkampioenschap in Qatar dat plaatsvindt van 21 november tot 18 december. 

Foto: Unsplash