Links en rechts worden de peperdure boten aan de kettingen gelegd. In deze bijzondere tijden zijn Russische superjachten een trekpleister voor sancties. Met al het ramptoerisme van dien, overigens. Het typeert de situatie, die bij de volgende stap belandt: een in beslag genomen Russisch superjacht wordt geveild.

 

Superjacht Axioma van Dmitry Pumpyansky onder de hamer

Het superjacht Axioma is het kind van de rekening. Het Russische superjacht wordt geveild in Gibraltar, waar het schip in beslag genomen is. De pechvogel is een zekere Russische staalmiljardair Dmitry Pumpyansky, meldt Quote. Hij voorzag het Russische energie-imperium van de infrastructuur door het bouwen van buizen voor de olie- en gasindustrie.

Het hooggerechtshof van Gibraltar heeft besloten dat het in beslag genomen superjacht van Pumpyansky geveild wordt. Of ja. Het superjacht staat eigenlijk op een afbetaling bij Pyrene Investments, onder een lening van 21,5 miljoen dollar via Amerikaanse bank JPMorgan. 

Russische superjacht geveild: openstaande lening verheffen bij Amerikaanse bank JPMorgan

Nu de financiën van de Rus zijn bevroren, kan hij niet aan de betaalplicht voldoen. De opbrengst van de veiling moet de gemaakte kosten rechtrekken. De totale waarde van het superjacht wordt echter geschat op 75 miljoen dollar, meldt het medium. Beduidend meer dan de schuld doet vermoeden dus.

Medelijden? Het is maar hoe je het ziet. Ordinaire vertoningen van rijkdom zullen altijd met wantrouwen worden bekeken. Des te meer zodra het om inmiddels onrechtmatige rijkdommen gaat. Het zal de waarde niet ten goede komen, maar het publiek vergaapt zich ook graag, kijkend naar bizarre boten die je kunt kopen met zulke rijkdom. Iets met robin-hood-mentaliteit en leedvermaak, dat is doorgaans toch de collectieve reactie.

Turkije heet speeltjes van belangrijke ‘inkomstenbron’ wel welkom

De enige veilige ‘Europese’ haven voor de Russische superrijken lijkt tot nu toe Turkije. De jachten mogen daar veilig aanmeren. Zonder sancties of de onaangename verrassing, zoals dit opeens geveild Russisch superjacht. Zulke boten worden tegenwoordig massaal gebouwd in Turkije trouwens. Een goudmijn ongetwijfeld.

Is Turkije het nieuwe toevluchtsoord voor de rijksten van Rusland deze zomer? Wie weet. Het tekenende blijft dat uiteindelijk de Russische burger hiervan de rekening betaalt, niet de onaantastbare miljardair.

Foto: superjacht times