Het prijzengeld dat in golfen omgaat, bewijst dat het oprecht één van de sporten is waarin des te meer te verdienen valt. Zelfs professionele golfers die nooit de topplaatsen bekleden op toernooien kunnen rekenen op forse bedragen die in de miljoenen oplopen. In dit overzicht delen wij vijf golfers die het meeste verdienen zonder een grote toernooiwinst.

Golfers met proflicentie verdienen zonder grote toernooiwinst ook miljoenen

Dat meedoen belangrijker is dan winnen – het botert niet echt als het aankomt op de winnaarsmentaliteit. Toch bewijst professioneel golf dat de lat op het hoogste niveau zo ontzettend hoog ligt, dat de ‘mindere’ goden miljoenen weten te verdienen zonder ooit een groot, internationaal toernooi te winnen.

Jeff Overton

De Amerikaan Jeff Overton kwam nooit verder dan T32 tijdens een PGA-kampioenschap. Bij het ‘The Open Championship’ het oudste, Britse golftoernooi, eindigde Overton in 2010 op T11. De in Evansville, Indiana geboren golfer werd in 2005 pro en bleef tot 2016 actief op het hoogste niveau. Ondanks echt hoogvliegende resultaten, wist Overton in totaal 12,7 miljoen dollar te verdienen.

Tommy Fleetwood

Fleetwood is een Engelse golfer die het in vele opzichten beter deed dan zijn bovengenoemde collega. Zo bereikte Thomas Paul Fleetwood tweemaal een tweede plek bij grote toernooien: U.S. Open (2018) en The Open Championship (2019). Fleetwood won zelfs vijf keer de European Tour. Onderaan de streep zijn de prestaties van deze Engelsman goed voor een prijzengeld van 13,1 miljoen dollar.

Briny Baird

De inmiddels 50-jarige Briny Baird is sinds 2014 niet meer actief op professioneel niveau. Hoewel grote toernooiwinsten uitbleven voor Baird, stond hij in april van 2004 wel als 53 genoteerd op de ranglijst (official golf world ranking). Zijn beste resultaat tijdens een PGA-kampioenschap: T22 in 2001. Toch streek ook hij minstens 13,2 miljoen dollar op aan prijzengeld zonder een grote toernooiwinst.

Brian Davis

De Engelsman Brian Davis woont tegenwoordig in Orlando, Florida. De actieve jaren liggen inmiddels ver achter de golfer, die in 1994 pro word en tien jaar daarna de 45e positie bereikte in de ranglijsten.

Met twee European Tour-overwinningen op zak én als hoogste plek bij The Open Championship een T6, is Davis nog steeds goed voor zo een 13,3 miljoen dollar aan prijzengeld. 

Wat golfers verdienen zonder toernooiwinst: Cameron Tringale (17,2 miljoen dollar)

Tringale staat momenteel op de 44e positie in de ranglijst. Behoren bij de 50 beste golfers van de wereld is dus zelfs haalbaar als je geen grote golf-toernooien wint. Cameron Tringale noteerde een T14 in 2022 als hoogte resultaat, bij de U.S. Open om precies te zijn.

Dat Cameron nog volop actief is in de afgelopen jaren zal er ook ongetwijfeld aan bijdragen: de Amerikaan is verreweg dé golfer die het meeste wist te verdienen zonder een toernooiwinst. Tringale’s teller staat namelijk inmiddels op 17,2 miljoen dollar aan prijzengeld.