U heeft op het internet vast wel eens beelden voorbij zien komen van overwerkte Japanse werknemers die hun huis niet halen en dus het trottoir inzetten als slaapplek. De cultuur in het Aziatische land is extreem competitief en dat betekent dat de werknemers zich het schompes werken – met alle gevolgen van dien.

Poging om de Japanse werkcultuur tot een halt te brengen

Routinematige, hectische diensten van meer dan 10 uur zijn niet ongehoord, terwijl overuren slechts minimaal vergoed worden. Deze competitieve drang komt voort uit een rangsysteem. Leidinggevenden worden geacht  hard en lang werkt, waardoor het meer regel dan uitzondering is dat de hele afdeling tot de late uurtjes blijft aanpoten.

Zonder een goede nachtrust is het tempo niet bij te benen en daarom lopen velen rond met psychische klachten. Om hier een einde aan te maken pogen Japanse bedrijven hun werknemers op de baan te houden door middel van een zogenoemde ‘Nap Box’.

Kritiek op de Nap Box

Het concept is eenvoudig, maar vrij ridicuul. Wanneer een werknemer zich vermoeid voelt, kan ‘ie zich even terugtrekken en een ‘powernap’ doen in de ‘Nap Box’ die voor hetzelfde geld een hip kantoorkastje had kunnen zijn. Volgens een Bloomberg-rapport zal de “dutje-box” zo worden ontworpen dat het “hoofd, de knieën en de achterkant van een persoon allemaal comfortabel worden ondersteund, zodat de persoon niet omvalt”.

Zodra het nieuws naar buiten kwam werd er flink over getwitterd. Men claimt dat de Japanse bedrijven met de ‘Nap Box’ werknemers nog langer op kantoor te houden en beschrijven het concept op zichzelf al “dystopisch”. “Laten we niet kijken naar de gekke werktijden en overdreven hiërarchische managementstructuren! Laten we gewoon slapen in een rechtopstaande kist zoals Dracula!”, schrijft iemand.

Dus, de volgende keer dat u tijdens uw contractonderhandeling niet de gewenste hoeveelheid aan vakantiedagen ontvangt, denk dan eens aan de mensen aan de andere kant van de oceaan.