Noma, het beste restaurant ter wereld volgens ingewijden, draait verlies. Het Deense begrip met drie Michelinsterren van de horeca is nog niet helemaal hersteld na de pandemie en noteerde vorige jaar een tonnenverlies. 

Noma draait toch verlies in 2021 ondanks toppen ‘world’s best’

Noma stond vorig jaar (weer) aan de top van de ‘world’s best’ lijst. Die status heeft zich nog niet helemaal vertaald naar een rinkelende kassa, vooralsnog. Ook het Deense Noma zag de winsten krimpen in een periode, waarin geldende maatregelen ervoor zorgden dat het begrip  ‘gezellig dineren’ in allerlei bochten werd gewrongen.

Ook de financiële injectie van de Deense regering – goed voor ongeveer 1,44 miljoen euro – voorkwam niet dat Noma rode cijfers noteerde in 2021. Volgens de Danish Business Authority werd een verlies van 230,000 euro geschreven in de boeken. 

Noma

Tijdelijke daling in winst geen grote reden tot zorg

Sinds 2017 is Noma winstgevend gebleken. In dat jaar sloot het restaurant tijdelijk de deuren vanwege een verbouwing. De reactie op het verlies uit 2021 is toch positief. De communicatie vanuit Noma meldt dat de resultaten, uitgaand van deze omstandigheden, ‘voldoening geven’. Noma schetst een rooskleuriger plaatje in 2022: het bedrijf verwacht betere resultaten dit jaar.

Om de naamsbekendheid te promoten én inspiratie op te doen, zal Noma later dit jaar tijdelijk de deuren sluiten. Het personeel gaat op een tour door andere landen en keert in 2023 terug in Kopenhagen waar Noma gevestigd zit.

Dit is wat je in Noma kwijt bent voor een uitgebreid lunchmenu

Wie zich een bezoek waagt aan dit zeer exclusieve restaurant mag rekenen op eveneens exclusieve prijzen. Een standaardmenu, zonder uitgebreid wijnproeven, begint bij een prijskaartje van iets meer dan 400 euro per persoon. Ga je voor de uitgebreide lunch-optie met wijnproeven en alles erop en eraan? Dan zit je al gauw aan de 670 dollar per persoon.