Het Nederlandse kabinet is momenteel bezig met de afschaffing van het leenstelsel, dat ervoor zorgde dat de collectieve studieschuld omhoog schoot, maar ook in de Verenigde Staten gaat het een en ander verandering op het gebied van studieschuld. Hoewel een structurele oplossing uitblijft, wordt er een deel van studieschuld van zo’n 14 miljoen Amerikanen kwijtgescholden, terwijl er in totaal zo’n 45 miljoen mensen schulden hebben door hun opleiding.

Joe Biden kondigt nieuwe plannen aan voor Amerikanen met schuld door studie

Tijdens zijn campagne, in aanloop van de presidentsverkiezingen in 2020, had Joe Biden het al over wijzigingen en financiële verlichting voor Amerikaanse studenten. De 79-jarige nam er de tijd voor, maar eindelijk zijn er nieuwe plannen aangekondigd. Oplopende studieschulden zorgen voor veel stress bij de studenten, maar een aantal van hen kan nu rekenen op wat verlichting.

“De schuldenlast is zo zwaar dat zelfs als je afstudeert, je nog steeds geen toegang hebt tot het leven van de middenklasse’, legde de Amerikaanse president uit bij de bekendmaking van de nieuwe regel. ‘Ik had beloofd die last te verlichten en vandaag kom ik die belofte na.”

In een Tweet schreef de president ook een bericht gericht aan de republikeinen in het land: “Ik zal me nooit verontschuldigen voor het helpen van de Amerikaanse middenklasse – vooral niet tegen dezelfde mensen die stemden voor een belastingverlaging van $ 2 biljoen voor de rijke en gigantische bedrijven die het tekort opliepen.”

Volgens Biden is een studielening voor veel Amerikanen een levenslange last en daardoor gaat er mogelijk gemaakt worden dat studenten met een studieschuld $ 10.000 minder terug te betalen, tenzij ze jaarlijkse meer dan $ 125.000 verdienen. Amerikanen die in aanmerking komen voor de zogenoemde Pell-beurs, gericht op studenten uit gezinnen met lagere inkomens, wordt zelfs $ 20.000 weggenomen.

Gemiddelde studieschuld in Amerika (per persoon)

Een wijziging was hard nodig, want in de afgelopen 15 jaar groeide de studieschuld enorm. Waar in 2006 in totale studieschuld afbetaald 481 miljard dollar, in 2020 was dat totaal gegroeid tot $ 1,75 biljoen; bijna het viervoudige. Gemiddeld gezien is dat haast $ 40.000 per schuldenaar. Dit komt voornamelijk door het feit dat in Amerika rentes moeten betaald worden over de studielening.