LeBron James wordt door velen gezien als één van de beste basketballers ooit en gaat tegelijkertijd de best betaalde speler worden in de NBA ooit. De 37-jarige Amerikaan heeft zijn overeenkomst bij de Los Angeles Lakers met twee jaar verlengd, zo meldt ESPN, en dat gaat hem in totaal $ 97,1 miljoen (€ 95,34 miljoen) opleveren. Het kan zelfs nog oplopen tot maximaal $ 111 miljoen mocht  het salarisplafond nog verhoogd worden.

Fortuin van miljardair LeBron James

Niet dat James aan geld gebrek heeft, begin deze zomer voegde hij zich volgens Forbes bij de exclusieve miljardairsclub, terwijl zijn vermogen in 2018 nog werd geschat op $ 450 miljoen. In zijn laatste contractjaar, vóór de verlenging, zou de Amerikaan $ 44,5 miljoen hebben verdient aan salaris, sponsordeals en merchandise.

In de drie verschillende NBA-teams waar de 37-jarige voor is uitgekomen heeft hij in de afgelopen 19 jaar $ 383 miljoen verdiend. Verder heeft James meer dan $ 900 miljoen aan inkomsten binnengehaald uit “goedkeuringen en andere zakelijke ondernemingen.” Totaal komt dat uit op bijna $ 1,2 miljard aan inkomsten, vóór belastingen.

Best betaalde basketspeler in de NBA-geschiedenis

Met zijn nieuwe contract wordt James de best betaalde speler uit de geschiedenis van de NBA. Als hij de club verlaat heeft hij aan salaris $ 532 miljoen dollar op zijn rekening gestort gekregen en overtroeft daarmee de inkomsten van de andere basketbalgrootmacht Kevin Durant, de speler van Brooklyn Nets die in 2021 zijn contract tot 2025/26 verlengde met $ 198 miljoen.

Uiteraard werd dit contract niet zomaar voor hem opgesteld. James is zijn carrière vier keer uitgeroepen tot MVP, won vier BA-kampioenschappen en twee gouden medailles. James heeft echter wel belangrijke momenten van het seizoen gemist vanwege een blessure, dus het is een gewaagde keuze van de LA Lakers.

LeBron heeft een aantal keer gezegd dat hij graag samen met zijn 17-jarige zoon, die momenteel universiteitsbasketbal speelt, zou willen spelen op het hoogste niveau van de Amerikaanse sport. Hoewel er nog genoeg moet gebeuren omdat mogelijk te maken, zou het in de zomer van 2024 kunnen gebeuren.