Hoewel Bill Gates druk bezig is met zijn persoonlijke vermogen over te dragen aan zijn eigen goede doel, haalt hij met zijn bedrijven nog genoeg knaken op. TerraPower is een ontwikkelingsbedrijf voor kernreactoren dat in 2006 werd opgericht door Gates en heeft $ 750 miljoen (ruim 736 miljoen euro) aan investeringen opgehaald. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van kleinschalige kernreactoren, waarvan er waarschijnlijk ook twee in Nederland komen.

TerraPower van Bill Gates

De kleinschaligere kernreactoren die het bedrijf maakt moeten een een duurzamer alternatief zijn voor reguliere reactoren. De kosten van conventionele kerncentrales zijn erg hoog en daar wil TerraPower dus verandering in brengen. De grootste geldschieter van het bedrijf is de holdingmaatschappij Cascade Investment van, inderdaad, Gates zelf. Een ander belangrijk persoon in het raad van bestuur is de Indiase Mukesh Ambani, CEO van Reliance Industries Limited en de rijkste man van India.

Als alles volgens verwachting verloopt zal in 2028 de eerste kernreactor in gebruik genomen worden. Kernenergie is een belangrijk alternatief voor fossiele brandstoffen en gelijkertijd iets om klimaatverandering aan te pakken. Het investeringsgeld zal worden gebruikt om kernenergietechnologie en innovaties in de nucleaire geneeskunde te ontwikkelen, zo staat in een verklaring van TerraPower.

“Aanpakken van klimaatverandering met koolstofvrije geavanceerde kernenergie, of het bestrijden van kanker”

“Of het nu gaat om het aanpakken van klimaatverandering met koolstofvrije geavanceerde kernenergie, of het bestrijden van kanker met nucleaire isotopen, ons team zet technologische oplossingen in en investeerders over de hele wereld nemen er nota van”, schrijft Chris Levesque, CEO van TerraPower, in een verklaring.

SK Group

De grootste investeringen in het bedrijf van Gates komt vanaf het adres van SK Group, een van de grootste energieleveranciers van Zuid-Korea en het op een na grootste conglomeraat. Zij zijn verantwoordelijke voor $ 250 miljoen van de in totaal $ 750 miljoen.

In juni 2021 kondigden TerraPower en PacifiCorp, van zijn goede vriend Warren Buffett, plannen aan om een ​​gezamenlijke Natrium-reactor te bouwen. Een ver-van-mijn-bedshow? Nou, dat valt wel mee. Ook in Nederland zijn er plannen, want het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat het ruimte wil bieden aan twee van deze nieuwe kerncentrales.

De Amerikaanse miljardair wil zich dus inzetten voor een betere wereld, maar toch wordt er ook veel kritiek op hem geuit. Dat was enige tijd zo, maar met name sinds de coronavirus hebben twitteraars, complotdenkers en enkele politici hem de oorlog verklaard.  Ook in Nederland wordt op verschillende Facebook-pagina’s en blogs gesuggereerd dat Bill Gates een kwaadaardig genie die uit is op niet meer dan geld en macht.