Een eigen zwembad in de tuin is tof, maar je kijkt vrijwel gelijk tegen een dikke rekening aan. Deze handige harry bewijst dat het ook anders kan. Met een beetje creativiteit en doe-het-zelven kom je namelijk een stuk verder. En dat met een kleiner budget, zoals dit DYI ‘houten’ zwembad bewijst.

Deze handige doe-het-zelver laat ter voorbeeld zien dat het resultaat er best mag zijn als je er goed de tijd voor neemt. Het houten geraamte van zwembad is zelfs voorzien van een trapje en led-lampjes. Dat laatste is niet enkel sferisch voor in de avond, maar vergroot je zicht.

De basis van je houten zwembad project

Stap één: neem een plastic zwembad als basis. Je doet er goed aan om een beetje steviger model te nemen dat langer meegaat. Dus niet opblaasbaar, maar met een dikke en vooral stevige buitenrand. Idealiter stevig genoeg om meer dan één bommetje van de dronken buurman te overleven.

Niets uitgraven en tegels zetten. Veel te duur, joh. Wat je vooral nodig hebt: planken, balken, gereedschap en een goeie zaag. En natuurlijk basisvaardigheden elektra voor plaatsing lampjes. Voor dat laatste kun je allicht beste advies inwinnen bij iemand met meer ervaring. Spelen met water en elektriciteit vraagt om voorzichtigheid.

Meerdere wegen naar Rome

De hele meuk – lees: houten geraamte – komt rondom het degelijke opblaasbare zwembad. Kortom: je zorgt voor een partij balken en gave, rechte houten planken die bestand zijn tegen water en buiten. Een extra handje hulp bij het leggen is uiteraard welkom. Evenals een degelijke (elektrische) houtzaag waarmee je met precisie de planken passend kunt maken. 

Tot slot: het geraamte kan natuurlijk ook bestaan uit een partij oude tegels of zelfs kratten bier. Het concept van een houten zwembad-frame is ook toe te passen op een jacuzzi evengoed. Veel plezier met klussen!