Guillaume Pousaz, de oprichter van het in Londen gevestigde Checkout.com, is nu een van Europa’s rijkste tech-ondernemers. Ondanks dat de woordvoerder van Checkout.com weigerde commentaar te geven op het belang of het vermogen van Pousaz, onthullen bedrijfsdocumenten en VC-bronnen dat Pousaz’s belang in de startup hem op de plaats 262 Forbes 2021-lijst van ’s werelds miljardairs plaatst, met een geschat vermogen van $ 9 miljard.

Van college dropout en surfer tot fine-tech miljardair

De Zwitserse Pousaz, een college dropout, richtte Checkout.com in 2012 op om het probleem van online betalingsverwerking voor winkels en shoppers over de hele wereld op te lossen. Anno 2021 bezit nog steeds ongeveer tweederde van het bedrijf na drie financieringsrondes en blijft het bedrijf groeien. Beleggers waardeerden Checkout.com in januari op $ 15 miljard, toen het $ 450 miljoen ophaalde om zijn groei te bevorderen.

Surfen in Californië

Pousaz hield het voor gezien bij zijn studie nadat hij zijn eindexamen economie niet gehaald had. Niet om in z’n bed te luieren en een baantje bij McDonalds aan te nemen. Hij richtte namelijk Checkout.com op in 2012 na een poosje surfen in Californië en een middelmatige eerste poging om door te breken in de fintech-ruimte via NetMerchant.

Zijn volgende project, Opus Payments, begon in 2009 en veranderde de naam in Checkout.com in 2012. Het bedrijf stelt bedrijven in staat om grensoverschrijdende betalingen te verwerken en te accepteren van een handvol populaire bronnen, debet- en creditcards, online banken, PayPal , Apple Pay en andere eWallets.

H&M, Pizza Hut en Deliveroo

Hij is al meer dan een decennium hard aan de weg aan het timmeren. In januari zegt Checkout.com dat het aantal betalingen dat het in 2020 heeft verwerkt verdrievoudigd heeft – tot een niet nader te noemen bedrag. Zijn klantenkring omvat onder meer H&M, Pizza Hut en Deliveroo, naast nog ongeveer 500 andere online retailers. In 2019 stegen de inkomsten naar $ 146 miljoen, van $ 74 miljoen in het voorgaande jaar. Ook personeelsbestand verdubbelde in 2020 tot meer dan 300.

Waardering van Checkout.com

De waardering in januari is bijna driemaal de eerdere waardering van Checkout.com van $ 5,5 miljard in juni vorig jaar, wat de snelle opkomst markeert van het innovatieve bedrijf. Volgens drie insiders van VC bezit Pousaz een belang van 67% in de fine-tech betalingsfirma. Dat maakt hem tot een van de rijkste Europese fintech-miljardairs. Of hij daar allemaal van geniet, is een andere kwestie. Werkweken van 80 uur en z’n kinderen die hij weinig kan zien. ‘It’s not a great life’, zei Pousaz in 2020 in het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Pousaz

Bron: Visual Capitalist