Won Yip is niet de juiste persoon om te bepalen wat het minimumloon in Nederland moet zijn, maar dat weerhoudt hem er niet van om er iets over te zeggen. Een nieuwe GGD-wervingscampagne voor nieuwe werknemers schoot bij hem in het verkeerde keelgat, aangezien ze volgens hem personeel uit de horeca, zijn branche, wegtrekken. “We worden kapot geconcurreerd met eigen belastinggeld”, meent de 50-jarige Yip in een gesprek met het AD.

GGD trekt horecapersoneel weg

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, zette de nieuwe vaccinatiecampagne op om 13.000 mensen te werven. En dat zorgt voor zorgen bij de uitbaters. “Oneerlijke concurrentie,” aldus Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De sector werd als een van de hardste getroffen door de maatregelen wat erin resulteerde dat circa een kwart van het personeel vetrok, onder andere naar de GGD’s, en er staan momenteel zo’n 15.000 vacatures open.

Toen de GGD-testlocaties omstreeks begin maart van dit jaar begonnen af te schalen, keerde een gedeelte van de werknemers terug naar hun vorige baan in de horeca. Toch blijft er schaarste.

De geschiedenis herhaalt zichzelf, want vorig jaar was exact hetzelfde aan de gang. Voornamelijk vanwege het salarisverschil in beide sectoren. Het voormalig Dragons’ Den-jurylid geeft de jongeren ongelijk en vindt het minimumloon namelijk “meer dan genoeg”, want, zoals hij zegt: “Voor heel weinig inspannend werk krijgen mensen wel erg veel salaris”, waarmee hij doelt op de GGD. Echter is Yip wel iemand die zoiets mag zeggen, want de geboren Brabander werkte namelijk op zijn 8e al in het Chinese restaurant van zijn ouders: slechts een voorbeeld van waar zijn strijdlustigheid en ondernemersdrang vandaan komt.

Kritiek op uitspraak Won Yip

Na zijn uitspraken werd zijn naam al gauw ‘trending topic’ op Twitter en dat heeft hij geweten. Vooral het feit dat hij in 2016 naar verluidt voor € 16 miljoen het duurste én grootste penthouse in Amsterdam kocht wordt aangehaald als kritiekpunt op de vermogende Nederlander.  Ook vindt een twitteraar het nogal reuken van hypocrisie en schrijft: “Toen ons belastinggeld vanwege het Corona-steunpakket naar zijn bankrekening werd overgemaakt, hoorde ik Won Yip daarover niet klagen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Won Yip (@wonyipofficial)

Uiteraard zijn er ook mensen die het juist voor hem op nemen. “Wat een trieste reacties op de volkomen terechte kritiek van Won Yip op de overheid. Elke horeca ondernemer betaald gemiddeld 20% boven minimum maar de GGD betaald bijna vier maal (!) minimum aan jonge mensen. Als horeca dat zou betalen zijn ze direct failliet”, schrijft iemand.

Lees in dit artikel hoe Won Yip als Brabander zijn binnen- en buitenlandse imperium opbouwde.