Als de overheid van een land u weigert om een bunkerachtige lodge te bouwen, dan heeft u het bond gemaakt. Net zoals de mede-oprichter van PayPal Peter Thiel. De Duits-Amerikaanse investeerder, filantroop, politiek activist en schrijver had namelijk plannen gesmeden om een luxe onderkomen te bouwen in Nieuw-Zeeland, maar die zijn in duigen gevallen.

Nieuw-Zeeland weigert plannen van Peter Thiel

De aanvraag voor de bouw is volgens The Guardian ingediend door Second Star, een Nieuw-Zeelands bedrijf dat eigendom is van de mede-oprichter van PayPal. Het betrof een uitgestrekte complex aan het meer in Wanaka, een alpine Zuidereiland dat bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid en isolement. De plannen werden fel bestreden door natuurbeschermers, die beweerden dat “onze prachtige merenomgeving zou vernietigen”. Het project zou “waarschijnlijk aanzienlijke nadelige fysieke veranderingen veroorzaken.”

Peter Thiel

Foto: Peter Thiel

193 hectare

De logde is op verzoek van de miljardair ontworpen door Kengo Kuma and Associate, de architect van het Olympisch Stadion in Tokio, en biedt plaats aan 24 personen in 10 gastenkamers. Naar verluidt zou er $ 13,5 miljoen beschikbaar zijn gesteld voor de bouw. Dat geld wordt mede gebruikt voor een aparte meditatiepod, waterpartijen, een bibliotheek en een nog te ontwerpen achterhuis op in totaal 193 hectare.

Schetsen tonen een golvend gebouw die als het ware verdwijnt in het omliggende landschap maar alsnog duidelijk zichtbaar is van veraf. Commissarissen die de toestemming namens de raad zouden moeten beoordeelden zeiden allen geschokt te zijn door “de frequentie waarmee substantiële delen van het voorstel duidelijk en direct zichtbaar zouden zijn”. “Het voorstel omvat een groot, zeer lang gebouw dat … aanzienlijk afbreuk zal doen aan de kwaliteit en natuurlijkheid van het uitzonderlijke natuurlijke landschap … in de context van het Mt Alpha (het landschap, red) zijn ze niet geschikt”, schreven ze.

Daarom heeft de Queenstown Lakes District Council de grootse plannen van Thiel afgewezen vanwege de “aanzienlijke nadelige landschaps- en visuele effecten” op de gevoelige omgeving, meldde NZ Herald.

Politieke invloeden.

Thiel, een van de eerste investeerders in Facebook, verwierf in 2011 het staatsburgerschap van Nieuw-Zeeland, ondanks dat hij slechts 12 dagen in het land verbleef, terwijl dat doorgaans minimaal vijf jaar kost. Miljardair zijn heeft dus zijn voordelen. Meer recentelijk is Thiel naar voren gekomen als een steeds machtiger en controversiëlere figuur in de Amerikaanse politiek, nadat uitkwam dat hij zijn fortuin gebruikt om tientallen miljoenen te pompen in de campagnes van republikeinse kandidaten als Donald Trump.