De 63-jarige Italiaanse architect Lanfranco Cirillo heeft naar alle waarschijnlijkheid het paleis van Poetin ontwerpen, die begin 2021 door het team van de gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalny aan de wereld werd getoond. De Guardia di Finanza, ofwel de belastingpolitie, heeft voor meer dan $ 144 miljoen aan activa van de Italiaan in beslag genomen.

Italiaanse architect van Black Sea Palace van president Vladimir Poetin

Reuters meldt dat er al talloze eigendommen zijn meegenomen, variërend van kunststukken tot sieraden en zelfs een helikopter van de architect meegenomen, omdat de Italiaan het aan de stok heeft met belastingdienst. Italiaanse autoriteiten claimen dat er in het bijzonder wordt gekeken naar een periode van 2013 tot 2019, waarin tientallen miljoenen euro’s niet werden doorgegeven aan de fiscus.

Cirillo zou eigendommen hebben ontworpen voor Poetin en 44 Russische oligarchen en wordt onderzocht voor belastingmisdrijven, witwassen van geld en frauduleuze overdracht van geld, voor een totaalbedrag van meer dan € 141 miljoen, meldt de Daily Mail. Als Cirillo de zaak tegen hem verliest, zullen al zijn kostbare kunstwerken in beslag worden genomen en uiteindelijk worden toevertrouwd aan Italiaanse musea.

“De architect, die in Moskou is, is erg teleurgesteld over het feit dat hij een aantal prestigieuze eigendommen en kunstwerken in Italië heeft gekocht en voor zijn vrouw en dochter heeft gezorgd dat hij zijn verhuizing naar het buitenland heeft vervalst’, zei Cirillo’s advocaat Stefano Lojacono in een verklaring. De advocaat beweerde ook dat zijn Italiaanse cliënt in Rusland was gevestigd sinds president Vladimir Poetin hem in 2014 het staatsburgerschap verleende.

Alsnog heeft Cirillo ten alle tijdens volgehouden dat hij geen band met Poetin heeft en zei in een interview: “Het is waanzin om te denken dat de president van zo’n belangrijk land een paleis voor zichzelf zou moeten bouwen.” Ook Poetin ontkent tot de dag van vandaag dat het niet zijn paleis is.

Aleksej Navalny: “Meest geheime en streng bewaakte faciliteit in Rusland”

Het paleis van Poetin is een landgoed ter waarde van $ 1,3 miljard met een eigen kerk, benzinestation, Turkse baden, helikopterplatforms en meer. De residentie kijkt uit over de Russische Zwarte Zeekust en is gebouwd op een totale oppervlakte van 73 hectare. Uit onderzoek blijkt dat de bouw deels gefinancierd werd door Poetins naaste bondgenoten, zoals Igor Sechin, hoofd van de Russische oliegigant Rosneft, en Gennady Timchenko, grootaandeelhouder van de aardgasgigant Novatek.

Volgens Aleksej Navalny is het “de meest geheime en streng bewaakte faciliteit in Rusland”. In het gebied van het paleis geldt een vliegverbod en er mogen geen schepen in de buurt komen. Luchtfoto’s laten echter zien dat het landgoed wordt geflankeerd door hockeybanen, Japanse tuinen en binnenin zijn er ruimtes als een volledig marmeren fitnessruimte en zelfs een aquadiscotheek.

Een bouwer sprak met de BBC en was onder de indruk van het hele spektakel: “Ik schat dat er toen zo’n 1.500 mensen op de bouwplaats werkten. Er waren Russen, Oezbeken, er waren soldaten. Er was haast om het af te krijgen.” De afgelopen 15 jaar is er met man en macht gewerkt aan de renovatie.

Het paleis van Poetin bevat ook een lange brug en een tunnel in de berg met een proeflokaal, evenals een theater, een zwembad, een spa, sauna’s, dessertwinkels, een leeszaal, een muzieklounge, een waterpijpbar, een bioscoop, een casino en een tiental gastenkamers.