Mensen zijn bereid gestoorde bedragen aan sneakers te spenderen. En waar geld is te halen, zijn oplichters. Zo is er Michael Malekzadeh, een Amerikaan die een omvangrijke ponzifraude in gang zette. Deze 39-jarige wist een fortuin van miljoenen bij elkaar te handelen door middel van sneakers, maar deze zomer was het uit met de pret.

Zadeh Kicks van sneaker-oplichter Michael Malekzadeh

Circa een maand nadat openbare aanklagers Zadeh Kicks-eigenaar en oprichter Michael Malekzadeh beschuldigden van het runnen van een ponzifraude van tientallen miljoenen dollars, is wereldkundig gemaakt dat er 59.780 paar schoenen, in beslag zijn genomen en binnenkort zullen worden doorverkocht op een veiling, meldt Bloomberg als eerst.

Sneakerliefhebbers gaan tot het uiterste om dat ene model te verwerven en wie een exclusief paar aan de haak wilde slaan, kon nog vóór de release aankloppen bij Malekzadeh, terwijl hij niet aan de vraag kon voldoen. Zijn illegale werkwijze verliep enige periode erg winstgevend, maar toen de Amerikaan ineens 600.000 bestellingen van de Nike Air Jordan 11 Cool Grey binnenkreeg, kwam de FBI hem op het spoor. Het is namelijk haast onmogelijk om in één klap $ 70 miljoen te verdienen met hype-sneakers.

Malekzadeh had slechts 6.000 exemplaren in zijn magazijn liggen en in de daaropvolgende maanden begint hij het geld te gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van een horloge van $ 490.000 en een auto ter waarde van bijna $ 80.000. Dat deed hij nadat hij in juni $ 790.000 van zijn zakelijke rekening naar zijn persoonlijke rekening stortte.

Hij wordt verdacht van fraude en witwassen, iets wat in de Verenigde Staten een maximale gevangenisstraf van 30 jaar kan opleveren. Intussen doet Malekzadeh zijn verhaal in de rechtbank, terwijl zijn faillissement wordt afgehandeld.

60.000 sneakers met enige haast geveild

In totaal gaat het dus om 60.000 sneakers, waarvan 48.000 Nike’s, 4.700 Yeezy’s en 2.600 Adidassen. Hoewel dit soort exemplaren normaliter met winst doorverkocht worden op secondaire markten, zullen alle schoenen in dit geval ver onder de marktwaarde verkocht worden. Er moeten namelijk bedragen afbetaald worden die zijn verschuldigd aan de meer dan 15.000 schuldeisers, waaronder particulieren en financiële instellingen zoals PayPal.

Sneakers