In maart van 2020 werd de manier waarop we leefden en de wereld die we dachten te bewonen compleet op z’n kop gezet. De eerste lockdown in decennia was een feit en zelfs nu heeft dat invloed. Thuiswerken wordt als steeds normaler gezien, maar als het aan Elon Musk ligt mag het blijven zoals het voorheen was.

Thuiswerken? Geen denken aan

De rijkste man ter wereld en CEO van Tesla heeft namelijk een mail gestuurd (getiteld: ‘Werken op afstand is niet langer acceptabel’) naar leidinggevenden dat ze minimaal 40 uur per week op kantoor moeten zitten. Doen ze dat niet, dan mogen ze wat hem betreft vertrekken. Musk staat er al om bekend een vreemde sollicitatievragen stelt kaf van het koren kan scheiden., zowel bij SpaceX als bij Tesla, maar de manier waarop hij zijn bedrijven runt is ook op z’n zachts gezegd opmerkelijk.

“Wie graag vanuit huis werkt, moet minimaal (en dan bedoel ik echt minimaal) veertig uur per week op kantoor werken of het bedrijf verlaten”, schreef de Zuid-Afrikaan. “Dat is minder dan we verwachten van onze fabrieksarbeiders.” Hij geeft echter wel toe uitzondering te maken voor diegenen die voor welke reden dan ook niet naar kantoor kunnen komen.

Dat staat in schril contrast met Twitter, waar iedereen mag thuiswerken wanneer ze dat willen. Maar goed, de deal tussen het social media-platform en Musk ligt momenteel stil, dus daar mogen ze vooralsnog lekker in het comfort van hun eigen huis aan de slag.

Elon Musk: “Die moeten ergens anders maar doen alsof ze werken”

Hoewel zowel Musk als Tesla nog geen commentaar hebben gegeven over de zogenaamde inhoud van de mail, reageerde de 50-jarige wel op een van de tweets over het voorval. Een twitteraar vroeg of de Tesla-baas iets te zeggen had over mensen die vinden dat op kantoor werken een verouderd concept is. “Die moeten ergens anders maar doen alsof ze werken”, antwoordde hij stellig.

Dit soort strenge uitspraken zijn niet ongebruikelijk voor Musk. Hij zou bij SpaceX eerder namelijk al hebben gedreigd om ‘alle stagiairs’ te ontslaan, omdat een aantal van hen in de rij stond voor de koffieautomaat: slecht voor de productiviteit. Ook zou de multi-miljardair beveiligingscamera’s hebben geïnstalleerd om te checken of regels daadwerkelijk worden nageleefd.