8 september was een dag waarop miljoenen mensen zaten te wachten; de officiële lancering van de Apple iPhone 14, dit keer bestaande uit de standaard iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro, en 14 Pro Max. Het is de opvolger van de iPhone 13, die op 14 september 2021 werd gereleased. De iPhone 14 is verkrijgbaar in vijf kleuren en heeft nóg betere camerafuncties en batterijduur dan z’n voorgangers. De 14 heeft ook nog eens een heel handig nieuw technisch snufje waar u alles over moet weten.

Maak kennis met de nieuwe iPhone 14 Max

De iPhone 14 verschilt op meerdere vlakken niet al te van de iPhone 13. De telefoon heeft nog steeds een glazen, glimmende achterkant, en een frame van aluminium. Qua techniek heeft de iPhone nog steeds een – op de concurrentie ver vooruit gelopen – A16 Bionic-chip. Daarnaast heeft hij Super Retina XDR OLED-scherm, waardoor het scherm helder beeld met uitstekende kleuren en contrasten geeft.

De iPhone heeft ook weer een verbeterde batterij. Deze is 3.279 mAh, wat 1,6% meer is dan die van z’n voorganger. Volgens Apple gaat de batterij een uur langer mee ten opzichte van de iPhone 13. Dat betekent dat u met een volle batterij ongeveer 20 uur aan video’s- en 80 uur aan audio’s zou kunnen afspelen. De iPhone is door zijn IP68 bestendigheidsnorm tot zes meter diep (max. 30 minuten) water- en ook stofbestendig.

Apple iPhone 14 Pro Max

Het toestel heeft daarnaast ook een verbeterde camera. De 12-megapixel met dubbele lens is niet nieuw, maar toch maakt u betere opnames door de kunstmatige intelligentie-trucjes die Apple toepast. Zo zullen foto’s die bij lastigere lichtomstandigheden zijn gemaakt er fors op vooruit gaan. Iets anders wat nieuw is, is de actiemodus. Hiermee worden video’s die tijdens een beweging zijn opgenomen vloeiender gemaakt. Ook niet onbelangrijk; de selfiemodus is verbeterd. Deze heeft voor het eerst een autofocus, waardoor u altijd scherp in beeld bent.

Het meest opvallende nieuwe staaltje techniek is de crash-detectie. De iPhone belt automatisch de hulpdiensten als u in een ernstig auto-ongeluk belandt. Daarnaast krijgen uw SOS-contactpersonen ook een seintje. De telefoon baseert zijn acties op bijvoorbeeld veranderingen in snelheid, abrupte veranderingen van richting en drukveranderingen in de auto.

 

Uiterlijke kenmerken van de iPhone 14

Allemaal leuk een aardig die software, maar het draait natuurlijk allemaal om het uiterlijk. De 14 heeft zoals gezegd een glazen behuizing en een aluminium frame. De normale iPhone 14 heeft een 6,1-inch scherm met een inkeping aan de bovenkant van het display. De iPhone is verkrijgbaar in de kleuren blauw, paars, middernacht, sterrenlicht en rood. U kunt kiezen voor een telefoon met 128, 256 of 512 GB.

Prijskaartje van de iPhone 14 Max

Het beginmodel met 128 GB is verkrijgbaar vanaf € 1.019. Voor 256 GB betaalt u € 1.149 en voor 512 € 1.409. De iPhone 14 Plus heeft een prijskaartje van € 1.169 voor het 128 GB model. Het 256 GB model kost € 1.299 en voor 512 GB € 1.409.

De iPhone 14 Pro (Max), het absolute topmodel die ook de optie 1 TB als geheugen bevat, heeft u vanaf € 1.329.