Als u niet bekend bent met de naam Dennis Stehr, beter bekend als Mr. Probz, zullen de nummers ‘Waves’ of ‘Nothing Really Matters’ vast wel een belletje doen rinkelen. In september 2020 heeft Stehr met zijn bedrijf Left Lane BV. met succes een rechtszaak aangespannen tegen Sony Music Entertainment en Ultra, maar de koek is nog niet op. In een persbericht op 26 september laat hij weten een nieuwe zaak aan te spannen wegens ‘fraude en bedrog’. “Wat we na jaren procederen en de recente audits hebben ontdekt, is zo krom dat ik niet anders kan dan deze stappen zetten.”

Sony betaalde Mr. Probz niet juist en tijdig uit

In 2019 was Mr. Probz de allereerste artiest in Nederland met meer dan een miljard streams op Spotify en hij heeft samengewerkt met grote namen als Afrojack, 50 Cent en Chris Brown. Een jaar daarna spande de Zoetermeerder een kort geding aan tegen Sony, dat hij in september van 2020 won. De rechtbank Amsterdam oordeelde dat Sony tekortschoot in het juist en tijdig betalen van royalty’s, contractueel vastgelegde percentages van de verkoopprijs, aan Mr. Probz. Zodoende kreeg Mr. Probz ook weer de exploitatie van zijn muziek weer in eigen handen.

Dankzij dit kort geding kreeg de 38-jarige artiest meer inzichten in de financiële details van zijn jarenlange samenwerking met Sony en als gevolg is een rechtszaak gestart. Na onderzoek van accountantskantoor Grant Thornton blijkt dat de platenmaatschappij zich niet aan het contract heeft gehouden en dat royalty’s hebben achter gehouden. Door middel van deze nieuwe procedure wil Stehr alsnog zijn rechtmatige geld innen.

“Er wordt een beeld geschetst van een wereldwijd opererend platenlabel met afdelingen en kantoren in bijna elk land ter wereld.”, staat in het persbericht van Mr. Probz. De realiteit is anders.” Ik heb vanaf het begin nooit de vergoeding gekregen waar ik recht op had en ik vermoed dat ik niet de enige ben.”

Artiesten lopen “aanzienlijke inkomsten mis”

“Met verbazing en ongeloof hebben we de bevindingen van de Grant Thornton-rapporten gelezen. Het SME maakt blijkbaar onderlinge intercompany-afspraken binnen een groep, buiten het medeweten van artiesten, waardoor muzikanten aanzienlijke inkomsten mislopen. Ze kunnen er niet op rekenen dat ze correct worden uitbetaald door het MKB”, legt royaltyspecialist Pim Keulen uit.”

Sony betwist de aantijgingen

De muzikant claimt dat Sony minstens € 10 miljoen aan royalty’s onterecht heeft achterhouden. Hij wil met een nieuwe rechtszaak de nabetaling van dat bedrag afdwingen. Sony Music laat aan het FD weten de beschuldigingen “ten stelligste te betwisten”. Zolang de zaak onder de rechter is, wil het bedrijf verder geen commentaar geven.